Plavo dugme – fotogenični stanovnik mora

More je dom brojnim zanimljivim stvorenjima, a neka od njih privlače pozornost svojim specifičnim, često vrlo lijepim izgledom. Jedno od njih je plavo dugme, žarnjak koji kao da je stvoren za poziranje ispred kamere!

Premda izgledom podsjeća na meduzu, plavo dugme (Porpita porpita) zapravo je kolonija polipa ili hidroida. Središnji dio tog organizma čini želatinozni disk ispunjen plinom, zahvaljujući kojem može plutati na morskoj površini. Polipi imaju različitu funkciju pa neki, primjerice, služe za razmnožavanje, a neki za hvatanje hrane, odnosno planktona. Obično naraste do 30 mm u promjeru.

Plavo dugme poznato je biolozima još od sredine 18. stoljeća, a pripada skupini žarnjaka koji se nazivaju obrubnjaci. Kao što mu ime sugerira, ističe se intenzivnom plavo-tirkiznom bojom, koja uvelike pridonosi njegovoj fotogeničnosti.

Pitate se gdje zapravo živi taj zanimljivi morski stvor? Plavo dugme obitava u tropskim i suptropskim predjelima Atlantskog, Indijskog i Tihog oceana, kao i u mediteranskom području, što znači da ga se može pronaći i u Jadranskome moru. Ove je godine plavo dugme snimljeno u južnom dijelu Istre, kod rta Kamenjak, što je prvi put da je primijećeno na sjevernom Jadranu.

Riječ je o pučinskoj vrsti koja pluta odmah ispod površine, a nošeni vjetrom i morskom strujom pojedini primjerci ponekad doplutaju do obale i privuku pozornost kupača. Smatra se da plavo dugme nije opasno za ljude, njegove žarne stanice mogu izazvati tek blagu iritaciju osjetljive kože.

Kada iduće ljeto pođete u šetnju nekom jadranskom plažom, širom otvorite oči. Možda vam se posreći i u plićaku ugledate malo plavo morsko biće koje čeka da ga ovjekovječite fotografijom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

plavo-dugme-x2d-fotogenini-stanovnik-mora-ndash-jgl-obitelj