Prehrana i proljev: što jesti, a što izbjegavati?

Ovoj neugodnoj pojavi barem jednom do dvaput godišnje podliježe svaka osoba, no uz poštivanje određenih naputaka, i u takvoj situaciji možete si znatno pripomoći.

Učestala i vodenasta stolica, nerijetko popraćena i bolovima u trbušnoj šupljini, neugodan je simptom poremećene probave. Gotovo kod svake, pa i u potpunosti zdrave osobe,  javlja se jednom do dvaput godišnje, a najčešće nestaje nakon nekoliko dana prilagođene prehrane i korištenja probiotskih pripravaka. Može nastati zbog preosjetljivosti probavnog trakta na neke namirnice, unosa kontaminiranih namirnica, narušene crijevne flore ili kao posljedica nekih drugih bolesti. Ako je razlog kontaminirana hrana, može biti popraćena i povišenom temperaturom.

Ako ste podlegli simptomima proljeva, pijte mnogo tekućine jer postoji opasnost od dehidracije. Konzumirajte dijetnu prehranu kako vaš organizam ne bi dodatno bio opterećen teškim namirnicama, a u ponovnoj regulaciji crijevne flore važnu ulogu imat će prirodni  probiotici iz mliječnih proizvoda, ali i koncentrirani farmaceutski pripravci kao što su kapsule Prolife. Dok se proljev ne smiri, potrebno je jesti jednostavnu, blagu i lakoprobavljivu hranu. Kuhana bijela riža, zobena kaša, banane, kuhani krumpir, nezačinjeni krekeri ili kaša od kuhanih jabuka pomažu upiti višak vode iz stolice. Konzumiranje nekoliko manjih obroka dnevno također može biti od pomoći jer se tako smanjuje opterećenje probave, a tijelo kontinuirano opskrbljujemo tvarima koje će upiti višak tekućine. Potrebno je izbjegavati složenu, masnu i začinjenu hranu jer ona može dodatno iziritirati već nadraženi organizam. Tijekom proljeva treba izbjegavati i neku inače poželjnu hranu, kao što su namirnice bogate vlaknima jer prirodno ubrzavaju probavu.

Konzumirajte dijetnu prehranu kako vaš organizam ne bi dodatno bio opterećen teškim namirnicama. Dok se proljev ne smiri, potrebno je jesti jednostavnu, blagu i lakoprobavljivu hranu. Kuhana bijela riža, zobena kaša, banane, kuhani krumpir, nezačinjeni krekeri ili kaša od kuhanih jabuka pomažu upiti višak vode iz stolice.

Gubitak elektrolita nastojte nadoknaditi izotoničnim napicima ili elektrolitskim pripravcima. U tome vam mogu pomoći i pripravci poput Normije Stop koja dolazi u kapsulama ili vrećicama, a primjenom na crijevnoj sluznici stvara zaštitni film koji pomaže pri zaustavljanju daljnjeg prodora patogena i tekućine te tako pridonosi smirivanju akutnog proljeva. Spomenuti pripravci mogu se nabaviti u gotovo svakoj obližnjoj ljekarni ili online na webshopu Ljekarne Pablo te vam pomoći da uspješno prebrodite neugodne simptome probavnih smetnji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

prehrana-i-proljev-to-jesti-a-to-izbjegavati-ndash-jgl-obitelj