Nemam vremena: Zbirke kratkih, kraćih i najkraćih priča

Gostujuća autorica: Verena Tibljaš, dipl. knjižničarka, Gradska knjižnica Rijeka


Iz zbirke znakovita naziva Nemam vremena za vas izdvajam „sredstva za smirenje“ koja dolaze u malim dozama. Vrhunske zbirke kratkih, kraćih i najkraćih priča kojima nećete imati snage reći ne. Uzimaju se jednom dnevno, prije spavanja.

Ovo su priče s dahom istine koje se čitaju u dahu. Autobiografske crtice koje nam otvaraju vrata u intimne svjetove autorica, svjetove tuga, smijeha, ožiljaka, bora smijalica, bjegova, zagrljaja, obiteljskih odnosa, trauma iz djetinjstva i malo juhe koja liječi sve. Bogatstvo emocija s potpisom pet iznimnih žena kojima vrijedi posvetiti malo vremena.

Plava ptica

Autorica: Vesna Marić

Knjižuljak koji tako lako leži u rukama u krevetu, prije spavanja. Dnevnik izbjeglice, djevojke koja ostavlja sve svoje, cijelu sebe i s nekom novom sobom, bez roditelja, odlazi daleko od doma sagraditi dom. Put od mostarske tinejdžerice do britanske književnice dug je i trnovit, no – kao i život sam – valove tuge i traume sustižu valovi smijeha i smiraja. Bijeg od ratnih strahova, tjeskoba emigracije cijele jedne generacije devedesetih, ovo autobiografsko putovanje od Neretve do Temze jednostavan je i iskren pa stoga i pitak dnevnički zapis 16-godišnje djevojke koja tek traži sebe, a već se izgubila u intenzivnom ratnom vrtlogu. Iako ozbiljna tema, ispričana je s mnogo duha i ne opterećuje težinom, jednostavno nam otvara prozor u svijet kojem smo imali sreće ne pripadati.

Drugi peron, četvrti kolosijek

Autorica: Mirela Španjol Marković

Autorica ove knjige trenerica je govorništva i javnih nastupa, profesionalno ojačava ljude da dobrom komunikacijom dosegnu poslovne uspjehe, da emocionalno posluju. Rad s ljudima i hrani i iscrpljuje, u svakom slučaju počiva na razmjeni energija – na punjenu i pražnjenju naših osobnih akumulatora. Otputivši se na odmor od intenzivne svakodnevice, autorica se pozabavila sobom – s Drugog perona, četvrtog kolosijeka maše nam osobnim i (našim) kolektivnim uspomenama na djetinjstvo 80-ih godina (da, prošlog stoljeća!), motivima koji će mnoge među nama povesti na nostalgično putovanje vlastitih odrastanja. Iskreno progovara o nesretnom suživotu svojih roditelja, o miješanim brakovima u svojoj obitelji, čije je tragove prisiljena i danas promišljati, o osobnim traženjima i nenalaženjima, vozeći nas vješto kroz duga polja intimnog sa stanicama poznatog društveno-političkog… Pitko štivo s kojim se lako povezati i povlačiti paralele osobnih predznaka.

Huzur i Bukača

Autorica: Martina Mlinarević Sopta


O Martini je sve već rečeno i uvijek ostane nešto nedorečeno. Veleposlanice Bosne i Hercegovine u Češkoj neki će se sjetiti po sceni razodijevanja u Stankovićevoj Nedjeljom u dva, po prizoru ožiljka na mjestu gdje bi trebale biti grudi, po raku dojke koji se morao sakriti pred tom neustrašivom i nasmiješenom ženom. Drugi će je znati po njezinim dugačkim statusima na Facebooku koji griju dušu, zamagljuju vid i navlače osmijeh na lice. Svima pak, pa i onima koji Martinu još nisu imali priliku sresti, u bespućima interneta ili među recima njezinih priča i doživljaja, preporučujemo ove dvije autobiografske proze (Huzur i Bukača) jer u njima leži upravo onoliko topline koliko vam treba da se ugrijete prije spavanja, upravo onoliko nostalgije koliko vam je dovoljno da se ušuškate u san, upravo onoliko humora koliko vam umu može pronaći put do jutra bez buđenja
.

Fafarikul

Autorica: Đurđica Čilić

Nećemo si lagati, ovo je jedina zbirka priča u ovome izboru koju nećete pročitati u 2-3 dana s tek malo budne pozornosti prije spavanja. Ova će trajati malo dulje – i njezino čitanje i njezini odjeci u vama, nakon čitanja. Bila je Ružno pače među labudovima kad je ljetos stigla s novim knjigama. Izabrali smo sve one ljepotice koje su nas naslovnicama mamile na čitanje i poveli ih na bibliobusno putovanje županijom, a nju smo ostavili u spremištu. Ta kakav je to naslov, kakva pak naslovnica?! Ovu nitko neće tražiti… I – kako nas život često demantira – nagrnuše preporuke s raznih strana. Jeste čitali Fafarikul? Što je to, zaboga, fafarikul?! Ukratko: knjigu smo čitali dugo, na kapaljku, namjerno. Da dulje traje, odgađali kraj… Nakon čitanja danima nismo prilazili drugima. Tako to biva s pravim ljubavima. Ova knjiga zaslužuje vaše vrijeme i vaše meko tkivo. Ne bojte se otvoriti joj se. Priče tople, ljudske, punokrvne, snažne. Priče koje su svuda oko nas, a najviše u nama. Knjiga godine, prema našem izboru.

Da se ne baci

Autorica: Boba Đuderija

I za kraj ovog kratkopričačkog izbora, draga, poznata Boba s konačno novom, dugo čekanom zb(i)rkom misli. Ovaj put i ona s malo više nostalgije, malo više tople mamine juhe koja liječi sve tuge, još iskrenije i otvorenije širi ponistre vlastita doma. Ova knjiga je koronino dijete, nastala u vrijeme karantene, ostat će nam kao trajni podsjetnik na ovu neobičnu godinu koja je promijenila broj, ali i dalje traje. No, koliko god oporog tkiva bilo u ovoj knjizi, Bobin humor nadvladava sve, pa i ovaj put možete biti sigurni da će oproštaj s danom u društvu ove knjige biti ugodan i opuštajući. Eterično ulje s relaksirajućim učinkom za miran san i dobar sutrašnji novi radni dan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

nemam-vremena-zbirke-kratkih-kraih-i-najkraih-pria-ndash-jgl-obitelj