Kreativno bojanje jaja

Bojanje dokazano smanjuje stres pa je dekoriranje pisanica izvrsna prigoda da spojite ugodno i korisno, tradiciju i kreaciju, sami ili u društvu djece.

Dosadne su vam standardne boje, ali ne osjećate se dovoljno talentiranima da biste šarali olovkom po jajima? Nema problema, obojite jaja u slojevima! Boje rasporedite u posudice pa jaja potapajte postupno u različite boje: najprije jedan dio, zatim dodate još vode u boju, pa drugi dio. Tako ćete dobiti različite nijanse iste boje i šarena, šarena jaja.

Motive na obojenim jajima možete s lakoćom izraditi i tako da ih prije kuhanja omotate finom špagom ili oblijepite samoljepljivom trakom pa kad to nakon bojanja skinete, ostat će zanimljive bjeline. Prije bojanja jaja uvijek nježno očistite krpom, kako bi se boja bolje prihvatila, a poslije ih premažite uljem da dobiju lijep sjaj.

Prije bojanja jaja uvijek nježno očistite krpom, kako bi se boja bolje prihvatila, a poslije ih premažite uljem da dobiju lijep sjaj.

Zaboravili ste kupiti boje, a Uskrs je za nekoliko sati? Nema veze, tu u pomoć priskače tradicija. Treba vam stručak listova peršina i celera, stare najlonke, ulje i ocat. Biljke omotajte oko jaja, pričvrstite komadima najlonki i stavite kuhati u vodu s octom. U tu vodu za smeđu i ljubičastu boju dodajte lukovinu, za žutu kurkumu,za ružičastu ciklu, a za plavu ljubičasti kupus, borovnice ili kupine.

Ni to nije pomoglo? Kreativno ukrašena jaja ne moraju nužno biti bojana. Obična, tvrdo kuhana jaja možete obložiti sitnom tjesteninom, crvenom i zelenom lećom – tako razvijate motoričke vještine djeci, a i dobivate jaje koje će biti teško pobijediti u tucanju jajima.

Jaja omotana raznobojnom vunom također su dobra vježba strpljenja za prste, a i prekrasno izgledaju. Možete ih zamotati i u ostatke papira za zamatanje darova – to pak prepustite djeci da maštaju i eksperimentiraju.

Mislite da nemate strpljenja ili dovoljno veliku djecu da biste iskušali išta od navedenog? I za to imamo rješenje – u svom gradu pronađite obiteljsku radionicu bojanja jaja za Uskrs – u društvu je uvijek zabavnije!

Komentiranje je zaključano.