Uradite sami: Pisanice bez po’ muke

Izrada uskršnjih pisanica idealna je antistres aktivnost za cijelu obitelj. Dakako, ako znate što radite. Samo opušteno! Uz naše savjete, bojenja se više ne morate bojati…

Želite popularnim “ombre” efektom svojim pisanicama dati dašak otmjenosti ili ih naprosto učiniti još zabavnijima i šarenijima? Obojite jaja u slojevima! Boje rasporedite u posudice pa jaja potapajte postupno, dio po dio, u različite boje za najšareniji i najzaigraniji efekt. Za elegantno nijansiranje jedne boje na istoj pisanici, uranjajte jaja u boju, dio po dio, ali tako da svaki sljedeći put boju razblažite s malo vode kako biste na pisanici dobili svjetliju nijansu.

Jaja s različitim motivima također možete izraditi posve jednostavno. Na mjesta na kojima želite ostaviti bjelinu, jaje prije kuhanja omotajte finom špagom ili oblijepite samoljepivom trakom. Prije bojenja jaja obavezno nježno očistite krpom da se boja bolje prihvat, a za lijep sjaj na kraju ih premažite uljem!

Dobra stara tradicija i majka priroda pobrinule su se da prekrasne pisanice izradite čak i bez korištenja gotovih boja. Sve što vam treba su listovi peršina i celera, stare najlonke, ulje i ocat. Listove omotajte oko jaja, svoje kreacije pričvrstite najlonkama i stavite ih kuhati u vodu s octom. Za smeđu i ljubičastu boju u vodu za kuhanje dodajte lukovinu, za žutu kurkumu, za ružičastu ciklu, a za plavu ljubičasti kupus, borovnice ili kupine.

No tko je uopće rekao da jaja treba bojiti? Za pisanice s posve originalnom teksturom tvrdo kuhana jaja obložite sitnom tjesteninom te crvenom i zelenom lećom. Dakako, pozovite djecu da vam priskoče u pomoć: vi ćete se riješiti nepotrebnog posla, klinci će uz zabavu razvijati svoje kreativne i motoričke vještine, a pritom će dobiti pisanicu kojoj je praktički zajamčena pobjeda u tucanju jajima.

Jaja omotana raznobojnom vunom također su dobra vježba strpljenja za prste, a izgledaju uistinu prekrasno izgledaju. Možete ih zamotati i u komadiće papira za zamatanje darova: djeca će instinktivno shvatiti što da rade i uživat će u eksperimentu.

Ma koji način ukrašavanja odabrali, najvažnije je da se u procesu svi zabavite i pustite mašti na volju. Oslobodite svoju kreativnost i uživajte u blagdanima!

Komentiranje je zaključano.

uradite-sami-pisanice-bez-po-muke-ndash-jgl-obitelj