Proljeće i problemi s gastritisom

Proljetne promjene temperature i tlaka zraka nerijetko stvaraju probleme osobama s kroničnim bolestima, pa tako i onima s kroničnim gastritisom. Zašto je tome tako i kako si pomoći?

Gastritis je bolest želuca, odnosno upala želučane sluznice. Može biti akutna i kronična. Akutnu obilježavaju simptomi jačeg intenziteta, ali nakon nekog vremena simptomi se povlače i upala smiruje, dok kronični gastritis može potrajati i mjesecima. Uzroci gastritisa mogu biti bakterije određenog soja, dugoročna uporaba određenih lijekova, alkohol i neprimjerena prehrana, ali i tihi ubojica modernog doba – stres. Simptomi su raznoliki: bolovi, osjećaj peckanja, nadutost, refluks (povrat želučane kiseline), tamna stolica, ali i drugi. 

Kod gastritisa bitnu ulogu igraju i tlak i količina plinova u želucu. Oni, naime, vrše pritisak na stijenku želuca što, zbog nadutosti i pojačanog pritiska, izaziva još intenzivniju bol. Zbog toga se osobama koje boluju od gastritisa savjetuje i izbjegavanje gaziranih pića jer se nakon konzumacije takvih pića povećava količina plinova u želucu. Tako i promjena u atmosferskoj temperaturi i tlaku može utjecati na situaciju u želucu te time osobama koje boluju od gastritisa u proljeće znatno pojačati ionako neugodne simptome. Dakle, u proljeće je svakako potrebno obratiti dodatnu pozornost kako bi se preveniralo ili umanjilo uobičajene simptome gastritisa. Ako razbuktavanju upale osobito pogoduju neka specifična hrana ili napitak, treba ih izbjegavati. Ako se pak simptomi pojavljuju kao posljedica neke određene fizičke aktivnosti, potrebno ju je, barem privremeno, izbjegavati ili umanjiti njezin intenzitet.

Kod gastritisa bitnu ulogu igraju i tlak i količina plinova u želucu. Oni, naime, vrše pritisak na stijenku želuca što, zbog nadutosti i pojačanog pritiska, izaziva još intenzivniju bol. Zbog toga se osobama koje boluju od gastritisa savjetuje i izbjegavanje gaziranih pića jer se nakon konzumacije takvih pića povećava količina plinova u želucu. Tako i promjena u atmosferskoj temperaturi i tlaku može utjecati na situaciju u želucu te time osobama koje boluju od gastritisa u proljeće znatno pojačati ionako neugodne simptome.

Također, potrebno je pokušati smanjiti razinu stresa te svakako, ako je moguće, izbjegavati konzumaciju alkohola i cigareta. Ako je jedan od simptoma gastritisa i refluks, u saniranju posljedica može pomoći Reflustat, gel za oralnu primjenu koji stvara svojevrstan zaštitni čep koji sprječava povrat želučane kiseline u jednjak. Prateći navedene savjete te koristeći bezreceptne pripravke poput Reflustata, moguće je uživati u proljeću bez bojazni od neugodnih probadanja i žarenja u želucu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

proljee-i-problemi-s-gastritisom-ndash-jgl-obitelj