Potražite u bibliobusu: O odgoju na drugačiji način

O odgoju na drugačiji način

Sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, rijetki primjerak roditeljske literature u nas bila je knjiga „I vaše dijete je ličnost“ dr. Marijana i Tee Košiček, a njen naslov i autori ponosno su se isticali u mnogim kućnim bibliotekama tadašnjih mladih roditelja. Danas, pola stoljeća kasnije, živimo u izobilju knjiga koje govore o odgoju djece i njihovu razvoju, a sve se teže snalazimo u toj vrlo osjetljivoj temi. Sve je više pitanja, a sve teže odabrati pravi odgovor i s povjerenjem ga primijeniti. U međuvremenu, došlo je do velikog zaokreta u odgojnim pravcima i pristupima – dijete koje je sredinom šezdesetih stremilo postati ličnost, danas je dvije generacije udaljeno od ličnosti djeteta novog doba. I nije baš sigurno da ga razumije. No, možda je najveći izazov današnjeg roditelja pronaći, u posvemašnjem nedostatku vremena, vrijeme za knjigu, a uz to još i vrijeme za knjigu o odgoju djeteta. Tu uskaču knjižničari! Iz mnoštva knjiga kojima su okruženi biraju za vas najzanimljivije i najbolje. Upiru prstom u naslove koji su i njima samima bili otkriće.

Iz roditeljske perspektive

Iako većinu naslova u roditeljskoj zbirci potpisuju stručnjaci, pedagozi, psiholozi, defektolozi, logopedi…, uvijek je posebno zanimljivo pročitati stvarna iskustva, a najbolja mogu ispričati upravo roditelji. No, kao što uz zahtjevnu zadaću odgoja djeteta nije lako naći vremena za čitanje knjiga, još je teže naći vremena za njihovo pisanje. A uz vrijeme, još i talent! Složit ćemo se zato da je roditelj koji se primio takva posla, pa još i napisao knjigu koja se čita u dahu, zavrijedio svaku pohvalu. Iz male, ali jake bibliobusne roditeljske zbirke izdvajamo nekoliko zanimljivih iskustava koja nam otvaraju vrata u neke specifične pristupe odgoju, rezultat kojih su specifična i drugačija djeca.

Majka uspjeha : kako sam odgojila pobjednike / Amy Chua

Knjiga koja je svojedobno podigla mnogo prašine. Autorica je majka kineskog podrijetla čiji su roditelji imigrirali u Sjedinjene Američke Države gdje ona odlučuje odgojiti svoje kćeri odgojem koji ona smatra i naziva kineskim. Knjiga je po objavi podijelila javnost – dok se američka publika snebivala nad strogoćom kineskih metoda, kineska je javnost knjigu u svojoj sredini najavila kao „američki tip kineskog odgoja“ čime se, zapravo, ogradila od „ublaženog“ pristupa koji i čitatelj našeg podneblja itekako razaznaje. Ukratko – knjigu smo krenuli čitati uvjereni da ćemo tu spartansku majku intenzivno mrziti, a pronašli smo se kako se zabavljamo njenim duhovitim stilom, a povremeno i slažemo s njenim postupcima. Sve specifičnosti odgoja upoznajemo kroz glazbeni razvoj dviju djevojčica, a posebnu zanimljivost donosi pismo jedne od njih objavljeno nakon prvog izdanja knjige, iz kojeg doznajemo i drugu stranu ove priče. Knjiga koja nas tjera na usporedbe, promišljanja i preispitivanja vlastitih odgojnih postupaka!

Zašto francuska djeca ne bacaju hranu : američka majka otkriva mudrost francuskoga roditeljstva / Pamela Druckerman

I ovo je duhovito djelce pogled mlade majke, Amerikanke, udate za Britanca s privremenom pariškom adresom mladog bračnog para. Rastrgana između iskonske američke potrebe za projektnim pristupom roditeljstvu i “zavisti” prema nepodnošljivoj francuskoj lakoći roditeljevanja, ova simpatična majka trči kroz vlastito prvo majčinstvo sumanuto tražeći recept za miran san i osobni suverenitet. Putem otkriva jednostavne, prostom oku često nevidljive razloge koji čine razliku između nemogućeg i normalnog. Zašto francuske majke spavaju cijele noći, “u komadu”? Kako Francuskinje uspijevaju čavrljati dok im se djeca uz njih mirno igraju? Zašto francuska djeca jedu sve što im ponudite? Možda će vas ova knjiga potaknuti na razmišljanje o „uslužnom“ roditeljstvu koje se neprimjetno uvuklo i u naše redove, o prirodi koju smo, tražeći više i bolje, s vremenom zanemarili i o ljepoti intuitivnog roditeljstva koje oslobađa i daje dodatni smisao. Možda će se pokoji djed ili baka prisjetiti svog jednostavnog djetinjstva…

Danski odgoj djece : što najsretniji ljudi na svijetu znaju o odgoju samopouzdane i sposobne djece / Jessica Joelle Alexander, Iben Dissing Sandahl 

Kad kažemo: Danska, pomislimo na LEGO – najpopularniju dječju igračku na svijetu. Šarene kockice koje savršeno prijanjaju jedne na druge, najpoznatiji danski proizvod, razigranu dječju maštu pretvaraju u “malu stvarnost”. Riječ “Lego” kombinacija je danskih riječi leg i godt, što znači “lijepo se igraj”. Te dvije danske, a tri hrvatske riječi, temelj su ove popularne knjige koju ćete vrlo teško “uhvatiti” u knjižnicama, uistinu trebate imati sreće. A sreća je začarani krug – upravo ova knjiga dviju žena, majki, prijateljica objašnjava što to Dance čini najsretnijim ljudima na svijetu (prema mjerenjima koja se provode posljednjih 40-ak godina). Pogled na odgoj kroz danske naočale donosi dansku filozofiju roditeljstva. I dansku definiciju sreće – ona uistinu prebiva u sitnicama. Igra je prvo načelo te sretne teorije odgoja. I ova nas knjiga vraća jednostavnim, osnovnim postavkama. Upravo zato se čita s takvom lakoćom i odobravanjem. A složit ćemo se svi: u ovim sivim i nesigurnim vremenima trebaju nam jednostavne i sretne priče. I recepti za sreću.

Naša kuća u plamenu / Greta Thunberg …

Ime, lice i poruke Grete Thunberg postali su dio svih naših svakodnevica, sve nas je natjerala preispitati vlastite ekološke stavove. Ova nam izvrsna knjiga donosi Gretinu poruku i svjetonazor ispisan rukom Gretine mame, ovo je priča jedne drugačije obitelji, obitelji koja dopušta drugačiji pristup odgoju. Greta ne mora petkom u školu jer ona se bori za više ciljeve. Pod istim krovom žive četiri jake i osebujne osobnosti u interesantnom suživotu, svatko sa svojim demonima u međusobnom zanimljivom prožimanju. Život jedne obitelji pune različitosti koji se kreće između aktivizma i autizma (Greta s dijagnozom autizma i Aspergerova sindroma, njena mlađa sestra s dijagnozom autizma i ADHD-a, majka, svjetski poznata operna pjevačica Malena Ernman sa svojim ADHD manifestacijama…, i otac Svante Thunberg) donosi jednu izuzetno autentičnu, snažnu priču koja nas tjera da preispitamo vlastite ograničene stavove i sliku pokušamo sagledati šire, sveobuhvatnije. Na granici između lirskog i znanstvenog, ova knjiga nam ostavlja snažan dojam i jasan zadatak: učiniti nešto još danas jer naša kuća već gori. U ozbiljnom smo problemu.

Dječak koji je volio prozore : otvaranje srca i uma djeteta s teškoćama u razvoju / Patricia Stacey

Za kraj ovog osebujnog izbora knjiga koje govore o posebnim vrstama odgoja iz kojih proizlazi nešto jako, a svi možemo nešto naučiti – ispovijest majke djeteta s autizmom koja opisuje životnu, dugotrajnu borbu spisateljice i njene obitelji s bolešću njihova sina. Ispovijest je to majke koja se odbija pomiriti s mračnim dijagnozama i na sve moguće načine pokušava iz svog djeteta izvući najbolje. Obilazi liječnike i terapeute alternativne medicine, proučava najnovija istraživanja mozga. Ta je potraga dovodi do svjetski poznatog liječnika Stanleyja Greenspana čija Floortime metoda otvara um i srce djeteta koji je mogao (p)ostati isključen. Ova iznimno poučna knjiga pruža nadu u uspješnost liječenja djece s autizmom i poremećajem senzorne integracije. Čitajući je ne možete se oteti dojmu da bi ovu priču trebali pročitati svi – roditelji i najzdravije djece kako njihovi potencijali ne bi ostali neiskorišteni, kako bi iz djece izvukli najbolje što ona mogu dati. Ova je majka uložila nadljudski napor i on joj se isplatio. Nek posluži kao primjer i kao poticaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

potraite-u-bibliobusu-o-odgoju-na-drugaiji-nain-ndash-jgl-obitelj