Kako reagirati kada dijete ugrize nekoga?

Neizostavan dio roditeljstva čini i pokoja neugodna situacija tijekom djetetova odrastanja, poput ugriza koje vaše dijete odluči „pokloniti“ nekom članu obitelji, obiteljskom prijatelju ili pak drugom djetetu. Roditelji, nemojte se obeshrabriti ako se takve situacije dogode, one nisu rijetkost, a kada dijete odraste, jednoga dana ćete im se, nadajmo se, zajedno smijati!

Smatra se da postoji mnogo razloga o tome zašto djeca grizu druge, ali rijetko to čine s namjerom da nekome nanesu ozljede. Malena djeca imaju urođeni nagon da grizu, osobito dok im zubići rastu pa je sasvim normalno da grickaju igračke. Osim toga, mališani mogu gristi jer nastoje izazvati određenu reakciju drugog djeteta, doživljavaju to kao zabavu. Neka djeca tako pokazuju svoje osjećaje, odnosno frustracije. To osobito vrijedi za mališane čiji je rječnik ograničen pa ne mogu jasno reći što ih muči. Treći razlog može biti njihova potreba za pozornošću. Ako dijete vjeruje da mu ne pridajete dovoljno pozornosti, pokazat će to na svoj način, često ugrizima. Koji god razlog bio, postavlja se pitanje kako bi roditelji trebali reagirati u tim situacijama. 

Koliko god ti trenuci bili neugodni i nezgodni, potrebno je dijete upozoriti da takvo ponašanje nije prihvatljivo i svaki put intervenirati.

Tako ćete djelovati izravno na uzrok problema. Ako je dijete dovoljno staro da vas može razumjeti, treba s njim razgovarati i dokučiti što je glavni uzrok takvog ponašanja. Izdvojite dovoljno vremena i hladne se glave upustite u to. 

Ako su ugrizi usmjereni prema vama, jedno je jasno – dijete želi više vaše pozornosti i nježnosti. Na takve ugrize ne treba pretjerano reagirati, dovoljno je tek da se zaista više posvetite djetetu. Pozitivno je što takvo ponašanje kod djece najčešće prestaje kako rastu, ali dok do toga ne dođe, poslužite se ovim trikovima. Učite djecu da izražavaju što osjećaju kako biste, ako uočite da je potrebno, to na vrijeme prepoznali i mogli intervenirati. Dok su mali i ne mogu vam reći što ih muči, pobrinite se da su siti i naspavani, osobito kada su u društvu druge djece. Zgodno je imati uza se zdrave grickalice kako biste im ih mogli ponuditi ako primijetite da postaju razdraženi i nestašni. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-reagirati-kada-dijete-ugrize-nekoga-ndash-jgl-obitelj