Potaknite senzomotorički razvoj kod djece uz nekoliko jednostavnih igara

S obzirom na to da je do treće godine djetetova života razdoblje njegova najintenzivnijeg učenja i razvoja, iznimno je važno osigurati mu izazovnu, poticajnu i razigranu okolinu u kojoj će istraživanje biti najbolja igra. 

Zanimljiva je činjenica da senzorna integracija počinje još u majčinu trbuhu i nastavlja se razvijati nakon poroda. Ona omogućuje djetetu da nauči puzati, igrati se, dohvaćati igračke i stvari. Od treće do sedme godine dijete postaje potpuno senzomotorički zrela osoba. Tih prvih 7 godina naziva se razdobljem senzomotoričkog razvoja pa je osobito važno biti uključen i pratiti djetetov razvoj kako biste na vrijeme uočili potencijalne nedostatke ili smetnje te ga potaknuli na različite aktivnosti.

Ovisno o djetetovoj dobi, različitim igrama potaknut ćete njegov razvoj. Ponekad je važno i da im se zada upravo onaj zadatak/igra koji je za “nijansu” teži nego li su spremni u datom trenutku riješiti jer se tako dijete potiče na razvijanje novih vještina i savladavanje prepreka.

Bebe do godinu dana

Dijete bi trebalo što više vremena provoditi na podu na trbuhu – savjet je koji ste vjerojatno čuli nebrojeno puta, kako od okoline, tako i pedijatra. Poslušajte ga! S navršena četiri mjeseca života dijete bi trebalo moći samostalno držati glavicu te je pomicati u obje strane. Boravak na tvrdoj podlozi pomoći će mu u jačanju mišića i konstitucije. Tek rođenim bebama dovoljno je pružiti nekoliko igračaka poput zvečki, glazbenih igračaka i slično. 

Ova najmanja skupina mališana je, kako se bliže svom prvom rođendanu, spremna na igre oponašanja. Najbolje uče kroz jednostavne igre promatranjem roditelja ili vršnjaka. Sposobni su za igre koje ih uče kategorizaciji i sortiranju – potaknite ih da razdvoje slike hrane od slika životinja, neka nauče prepoznati različite oblike poput kocke i krugova. Dijete te dobi najčešće se igra s predmetima iz svoje okoline otkrivajući što sve predmet može. Kako ne biste dijete preplavili s velikom količinom zadataka i igračaka, vodite se logikom – manje je više. Postupno uvodite nove elemente igre, i to prema razvojnim mogućnostima svojega djeteta.  Iskoristite plastične poklopce od kutije vlažnih maramica. Možete ih zalijepiti za karton te u svaki staviti sliku životinje. Kada dijete nauči prepoznati sve životinje, možete dodati tri nove i tako dalje. 

Ako dijete ne voli biti na trbuhu, najprije otklonite mogućnost da je riječ o kakvom zdravstvenom problemu. U slučaju problema s probavom te za jačanje imunološke obrane crijeva, kao i cijelog organizma pomoći će Normia baby kapi koje su pogodne za djecu od najranije dobi. 

Ako nije riječ ni o kakvom zdravstvenom problemu, nekoj djeci jednostavno treba dulje da se priviknu na položaj na trbuhu – budite uporni, strpljivi i svaki dan povećavajte minutažu.

Bebe do 18 mjeseci

U ovoj dobi, zahvaljujući puzanju i prvim koracima, djeca su već pravi mali istraživači. Igre koje su već naučili sada su u stanju igrati dulje te zapamtiti više detalja. Dijete već prepoznaje predmete koje mu dajete, zna čemu služe te je kod njega veoma izražena govorna komponenta. Stoga ih učite oponašati zvukove životinja i okoline. Kako biste potaknuli kognitivni razvoj djeteta ove dobi, potrudite se obogatiti njegovu okolinu predmetima kojima se u njoj koristi, ponudite mu konkretne stvari za igru (npr. žlicu, čašu, boce s čepovima…) jer se u toj dobi igra povezuje s konkretnom stvarnošću. Od različitih materijala možete napraviti senzorne ploče. Uzmite karton na koji ćete zalijepiti nekoliko tkanina različite teksture, patentni zatvarač, jednostavne kopče i slično. Djeca veoma vole takve ploče jer im nude mnoge mogućnosti za istraživanje i razvoj motorike.

Djeca između 18 i 24 mjeseca

Djeca u dobi od 18 do 24 mjeseca spremna su za jednostavne konverzacije – riječi se polako spajaju u jednostavne rečenice. U toj dobi djeca se igraju oponašajući – ako im ponudite igračku telefon ili laptop, oni će ih upotrebljavati upravo onako kako se te stvari i koriste. Do otprilike drugog rođendana djetetu je potrebno pokazati kako manipulirati različitim predmetima, nakon toga ono je sposobno zamisliti kako manipulirati igračkom, a da se njome nije prije igralo. Neke od igara koje im možete ponuditi su pronalazak skrivenog predmeta, možete ih i naučiti kako pomoću igračaka izraziti emocije, uključiti maštu i igrati se maskiranja. Djecu u ovoj dobi posebno veseli kada nešto sami naprave, slože, pospreme pa im možete davati i jednostavne zadatke koje će obavljati po kući, npr. pospremiti tanjur ili šalicu, staviti stvari na svoje mjesto, pomoći bratu/sestri i sl.

Iako se čini kao golem posao, što u pravilu i jest, odgoj djece ispunit će vas toplinom i ljubavlju, a vi ćete, prateći njihov razvoj, i sami prolaziti kroz faze razvoja i promjena. I ne opterećujte se normama i pričama okoline – vaše dijete ima svoj tempo razvoja, a na vama je da mu budete najbolja podrška i oslonac na tom putu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

potaknite-senzomotoriki-razvoj-kod-djece-uz-nekoliko-jednostavnih-igara-ndash-jgl-obitelj