Top 5 jesenskih rekreacija u prirodi

Iako stižu hladniji dani, nije vrijeme da se odustane od rekreacije na otvorenom. Priroda je prekrasna u jesen i treba iskoristiti svaki sunčan dan za šetnju, planinarenje ili neki drugi oblik rekreacije u prirodi. Evo nekoliko ideja. 

Skupljanje jesenskih plodova

Možda ćete ovim oblikom rekreacije u prirodi više kilograma dobiti nego što ćete ih izgubiti, ali barem ćete uživati na svježem zraku tijekom branja gljiva, šipka ili prikupljanja kestenja. Naime, svi ti plodovi jeseni na vašem će stolu zablistati u mnogim ukusnim jelima koje ćete podijeliti s vama dragim osobama.

Planinarenje

Za one s malo više kondicije i motivacije, tu je mogućnost planinarenja nekim od predivnih hrvatskih gora i planina. Prije prvih snjegova, ova rekreacija može biti prikladna i za osobe s malo ili nimalo prethodnog iskustva. U Hrvatskoj djeluje više planinarskih društava koji vas mogu uputiti u staze, uvjete na stazi te potrebu opremu, a možda se jednostavno možete i priključiti nekome od njih na organiziranom izletu. 

Kajakarenje

Ako i niste veliki ljubitelj planina, ali ste na svojemu kad je riječ o rijekama koje ih često svojim prekrasnim i divljim kanjonima razdvajaju, još je pogodno vrijeme za kajakarenje ili rafting. Mrežnica, Zrmanja ili Cetina, nakon što su nabujale poslije prvih jesenskih kiša, odvest će vas na još bržu i zanimljiviju avanturu svojim brzacima. 

Paraglajding

Za lijepog vremena možete iskušati i paraglajding. Nema veze što možda nemate prethodnog iskustva, bitno je da se ne bojite: ako ste početnik u ovoj aktivnosti, dakle, bez ikakva prethodnog iskustva, dostupan vam je paragliding u tandemu, s iskusnim instruktorom koji sve obavlja umjesto vas, dok vi jednostavno uživate u nevjerojatnom iskustvu leta na otvorenom. 

Promatranje ptica 

Ako pak volite tišinu i mir, promatranje ptica prava je aktivnost za vas. Jesen je vrijeme kada ptice selice migriraju. Tada neke od najzanimljivijih vrsta znaju zastati na močvarnim i priobalnim staništima kako bi se privremeno odmorile i okrijepile na putu prema toplijim krajevima. Estuarij Mirne ili delta Neretve takva su mjesta. Stoga unajmite čamac i dalekozor te na horizontu potražite ljubičaste plamence koji u tim područjima znaju predahnuti na svom dugom putu prema jugu. 

Koju god aktivnost odabrali, ne zaboravite uza se uvijek imati Aqua Maris Classic – prirodni sprej za nos za svakodnevnu upotrebu kojim ćete održavati sluznicu svojega nosa vlažnom te isprati nečistoće i alergene iz nosa za neometano uživanje u prirodi.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

top-5-jesenskih-rekreacija-u-prirodi-ndash-jgl-obitelj