Kako se zaštiti od jesenskih prehlada

Prevrtljivo jesensko vrijeme koje karakteriziraju nagle promjene temperature često uzrokuje pad imuniteta, a samim time postajemo i podložniji prehladama. Je li prehlada neizbježni pratilac jeseni i zime pa je tek pitanje vremena kad ćemo je pokupiti ili pak postoje provjerene metode kojima se možemo oduprijeti toj bolesti.

Što je zapravo prehlada?

Prehlada je virusna upala gornjih dišnih puteva. Vrlo se lako širi, i to zrakom ili tjelesnim kontaktom pa treba biti posebno oprezan kad primijetite neke simptome kod osoba s kojima ste u bliskom kontaktu. To znači – kašljanje, kihanje, curenje nosa, grlobolja, glavobolja. Pri kašljanju ili kihanju virusi mogu čak nekoliko minuta ostati u zraku, što znači da potencijalno mogu zaraziti velik broj osoba. Isto tako, ako prehlađena osoba dira predmete nakon izlaganja ruke virusu, prenijet će virus na sve što dotakne – kvaku, mobitel, igračku ili bilo koji drugi predmet i opet potencijalno ugroziti drugu osobu.  

Tko je podložan prehladama?

Nema pravila, prehlade mogu imati i mladi i stari, ali zajednički faktor je oslabljen imunitet. Hladnija razdoblja svakako više pogoduju zarazi jer ljudi tada dulje borave u zatvorenim prostorima koje se rijetko prozračuju, što je idealno okružje za razmnožavanje uzročnika prehlade. Nakon zaraze, inkubacija traje između jednog do tri dana. Prehlada uobičajeno traje četiri do sedam dana, no može se protegnuti do tri tjedna. Najbolje je posavjetovati se s liječnikom i pratiti dobivene smjernice. 

Kako se zaštititi?

Najučinkovitiji način zaštite od virusa koji je zaslužan za prehladu je održavanje higijene – temeljito perite ruke toplom vodom i sapunom, a ako vam voda i sapun nisu pri ruci, poslužit će i vlažne maramice te različita sredstva za dezinfekciju. Kako biste se preventivno zaštitili od prehlade, slijedite ove smjernice:

1. povećajte postotak vlage u zraku i obvezno provjetravajte zatvorene prostorije u kojima boravite;

2. nastojte biti što manje izloženi stresu jer je dokazano da pojačan stres utječe na pad imuniteta, a to znači i da smo podložniji prehladama;

3. u zdravom tijelu, zdrav duh – tjelovježba će aktivirati mišiće, pojačati cirkulaciju te povisiti tjelesnu temperaturu; 

4. zdrava prehrana osobito je važna u ovom razdoblju pa jedite što više voća i povrća, a smanjite unos šećera te pretjeranu konzumaciju soli i loših masnoća; ako osjetite potrebu za dodatnom energijom i zaštitom od sezonskih infekcija, Alfabiotik će se pobrinuti da vaš organizam bude otporniji i lakše podnosi eventualne prehlade; 

5. vodite računa o tome koliko spavate jer je dokazano da nam je potrebno od šest do osam sati sna kako bismo normalno funkcionirali tijekom dana; manjak sna može znatno smanjiti naš imunitet; 

6. i svakako, opremite svoju kućnu ljekarnu na vrijeme kako bi vam, ako ustreba, lijekovi bili pri ruci: za snižavanje blage do umjerene boli i/ili vrućice pobrinut će se oralna suspenzija Neodol, a naći ćete je u tri varijante – za djecu već od navršene prve godine, adolescente i odrasle; za probleme gornjeg dišnog sustava (šmrcanje, curenje nosa, začepljen nos) učinkovito će se pobrinuti  Meralys HA, a vi ćete, zahvaljujući njegovim komponentama, morskoj vodi koja smanjuje suhoću sluznice i hijaluronskoj kiselini koja dodatno vlaži i štiti sluznicu, prodisati punim plućima u tili čas.

Sezona prehlada popraćena je i gripom, ali i koronavirusom COVID-19, čiji su simptomi vrlo slični. Stoga treba biti posebno na oprezu i redovito pratiti sve promjene koje vam se događaju, kao i osobama s kojima dolazite u kontakt. Za sva pitanja i nedoumice kontaktirajte svoga liječnika i pazite na sebe i svoje zdravlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-se-zatiti-od-jesenskih-prehlada-ndash-jgl-obitelj