Kako vratiti motivaciju za čitanjem knjiga

U vremenu digitalizacije, kada smo svakodnevno zasuti s doista mnogo informacija, postavlja se pitanje kako još pronaći vremena i poticaja za čitanje knjiga u slobodno vrijeme. Evo nekoliko dobrih razloga za to. 

Posljednjih nekoliko godina, zbog konstantnog prisustva u online svijetu putem društvenih mreža koje provjeravamo već ujutro dok ispijamo prvu kavu ili putujemo javnim prijevozom na posao, čini se da zapravo mnogo čitamo. Međutim, ključno je zapitati se što zapravo čitamo i kako to što pročitamo utječe na nas. Može li nas čitanje vijesti o ponovnom porastu cijene goriva oraspoložiti ili dirnuti kao, primjerice, sretan kraj knjige u kojoj dugo rastavljeni par ponovno obnavlja vezu te zajednički nastavlja dug i sretan život? Vjerojatno ne može, osim ako niste distributer goriva. 

Dokazano je da čitanje namijenjeno razonodi, koje se odvija u smirenim i kontroliranim uvjetima, blagonaklono djeluje na organizam i ljudsku psihu. Osoba čini nešto u čemu uživa, a pritom se oslobađa hormon sreće koji osnažuje organizam te smanjuje razinu stresa. Osim toga, prateći koncentrirano neku radnju i odnose u knjizi te usvajajući nove informacije, naš mozak proživljava slično iskustvo kakvo ostatak našeg tijela proživljava kad posjetimo teretanu: vježba i održava svoju kondiciju pamćenja, mišljenja i logičkog povezivanja na adekvatnoj razini. Stoga, kako bismo pronašli motivaciju za čitanje, dobro je povremeno prisjetiti se svih blagodati koje ono donosi. 

Dokazano je da čitanje namijenjeno razonodi, koje se odvija u smirenim i kontroliranim uvjetima, blagonaklono djeluje na organizam i ljudsku psihu. Osoba čini nešto u čemu uživa, a pritom se oslobađa hormon sreće koji osnažuje organizam te smanjuje razinu stresa.

Vrijeme za čitanje moguće je pronaći tijekom duljeg putovanja na posao, čekanja u čekaonici na pregled kod liječnika ili u nekom drugom trenutku dok istodobno obavljamo neku drugu zadaću (npr. dugo kuhanje ručka i slično). Za one koji će kao izgovor pokušati izvući činjenicu da sa sobom ne mogu vući još i pola kile knjiga, postoje e-knjige i e-čitači. Ako pak sad naglašavate da se time oči izlažu dugotrajnom zurenju u ekran, što pak može uzrokovati suhoću očiju, i taj je problem lako rješiv uz Vizol S 0,21 kapi, koje trenutačno ublažavaju simptome blage do umjerene suhoće očiju. Naravno, i ovu biste informaciju propustili da niste pročitali ovaj tekst. Stoga, prisjetite se povremeno koliko drugih, potencijalno korisnih i zanimljivih informacija gubite dok propuštate svoju priliku za čitanje i prekinite svoj čitalački post. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-vratiti-motivaciju-za-itanjem-knjiga-ndash-jgl-obitelj