Peludne alergije – kako ih se riješiti?

Svi volimo upijati proljeće i boraviti u prirodi koja buja, ali često naše oči i nos nimalo ne uživaju u tome. Na inhalacijski alergen peludi osjetljiv je svaki četvrti stanovnik svijeta. Pronaći pravi način tretiranja teško je i izazovno. Međutim, nije i nemoguće. U tu svrhu izdvojili smo najučinkovitije načine sprječavanja pojave simptoma peludne alergije.  

Koncentracija peludi stabala, trave i korova u gradovima je najizraženija deset metara od tla, a nošena vjetrom može prijeći i do sto kilometara. Uzme li se u obzir i činjenica da je kao posljedica globalnog zatopljenja sezona cvjetanja produljena, jasno je da je taj alergen nemoguće izbjeći. Kada je riječ o dobu dana, najveća koncentracija peludi je od 5 do 10 sati ujutro.

Zaštita vani i doma

Ono što se može učiniti je smanjiti boravak u prirodi koliko god je to moguće, što je realno teško provoditi tijekom proljeća kada vas sve mami vani. Nosite sunčane naočale jer vas, osim od UV zračenja, štite i od prodora alergena u oči. Medicinske maske mogu pomoći da udišete manje alergena, ali ih ne mogu u potpunosti zaustaviti. 

Kada idete van obvezno nosite papirne maramice jer šmrcanje i zaustavljanje curenja nosa udisanjem sluzi može samo pogoršati situaciju. Iznimno je važno da ispušete nos svaki put kada vam procuri. Isto vrijedi i za trljanje očiju: kada vas svrbe, nipošto ih ne trljajte i ne češite kapke jer će nadražaj utjecati na crvenilo oka i napuhavanje sluznice, što nije nimalo ugodno.

Nakon svakog boravka u prirodi operite odjeću koju ste nosili i kosu jer zadržavaju mnogo alergena. Možda vam se čini da je sve to izazovno i naporno, no ako vam postane rutina, riješit ćete se velikog dijela peludi. Ako imate kućne ljubimce, obrišite ih vlažnom krpom i iščetkajte kako biste i tako umanjili unos peludi u dom. 

Zaštita imuniteta, sluznice nosa i oka

 

Alergijske reakcije manje su izražene ako vam je jači imunitet, a na njegovu jačanju možete raditi unosom meda s česticama voska iz lokalne proizvodnje, prehranom bogatom probioticima, vitaminima B i C te flavonoidima. Također, nastojte kvalitetno spavati jer se simptomi poput svrbeža očiju i kihanja pojačavaju zbog nedovoljno sna i posljedično slabijeg imuniteta pa obratite pozornost na optimalno 7 do 8 sati sna. 

Prije i nakon svakog izlaska u svako oko nakapajte 1 do 2 kapi Vizol S Allergy kapi za oko koje, uz dodatak prirodnog sastojka ektoina, štite sluznicu oka od alergena, ispiru oko i stvaraju zaštitni sloj koji sprječava prodor novih alergena i prašine. 

Sluznicu nosa pak možete zaštititi redovitom primjenom Aqua Maris 4Allergy spreja za nos koji zahvaljujući morskoj soli Jadrana u kombinaciji s ektoinom njeguje i štiti sluznicu nosa stvarajući zaštitni film koji sprječava prodor alergena u tijelo. Siguran je za sve uzraste i može se koristiti tijekom cijele godine, a preporuka je početi s njegovom primjenom barem 15 dana prije polinacije.  

Uz redovito korištenje Vizol S Allergy kapi i Aqua Maris 4Allergy spreja, možete na vrijeme prevenirati alergijski konjunktivitis i alergijski rinitis.

Ako usprkos svim tim poduzetim mjerama vaši simptomi ne jenjavaju i otežavaju vam svakodnevicu, svakako se obratite svom liječniku koji vam može propisati neku terapiju koja će pomoći u ublažavanju alergijske reakcije na sezonu cvjetanja.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-se-rijeiti-peludnih-alergija-ndash-jgl-obitelj