Beba ne želi jesti – kako se nositi sa situacijom

I naši mališani mogu biti bez apetita ili iz nekog drugog razloga odbijati jesti. Ako vam je ta situacija dobro poznata, ne očajavajte: gotovo da i nema roditelja koji se u nekom periodu nije susreo s tim problemom.

Beba ne želi sisati

Za razliku od novorođenčadi, koja refleks za sisanjem razvija još u majčinoj utrobi, kod starije djece hranjenje se više ne odvija isključivo na refleksnoj razini. Doduše, problem se ponekad javlja i kod novorođenčadi, uglavnom one koja je prerano rođena. Kod te je djece potrebno razvijati, odnosno dodatno poticati refleks sisanja, stimulirajući prstima ili dojkom djetetove usne, a ponekad može pomoći i kružno masiranje djetetovih obraščića. 

Premda neke majke nastoje proces djetetova hranjenja tempirati tako da dijete doji svaka 2 do 3 sata, kod djece kod koje taj proces ide malo sporije, potrebno je odustati od takvog pristupa i dojku ponuditi djetetu kad god ono pokaže želju za sisanjem. Takav pristup može biti vrlo iscrpljujući za majku, no mit o tome kako je dojenje uvijek vrlo lagan i prirodan postupak, odavno je razotkriven. Stoga, naoružajte se strpljenjem i budite uporni.

Kod beba koje su rođene u terminu također se u jednom trenutku može pojaviti odbijanje sisanja – koje se još naziva i “štrajk dojenju”. Bebe vrlo intenzivno prolaze kroz različite faze razvoja pa, ako se dogodi da vaše dijete počne odbijati dojku, možete ga pokušati dojiti nošenjem u zamračenoj prostoriji ili pak dok je pospano. Taj period može potrajati i nekoliko mjeseci, važno je samo pratiti dobiva li dijete dovoljno na težini, no budite sigurni da će i to razdoblje kad-tad biti iza vas.

Beba ne želi dohranu

Organizam starijeg djeteta hranjenje povezuje s različitim situacijama te ono više nije toliko isključivo refleksni podražaj. Premda je i dalje riječ o zadovoljavanju jedne od osnovnih fizioloških potreba, dijete je ipak mnogo svjesnije okoline i konteksta u kojemu se ono događa. Stoga kod djece koja ne žele jesti, obroke pokušajte pretvoriti u rutinsku aktivnost pri kojoj se uvijek nalaze u poznatom okruženju, s osobama koje vole, a koje također jedu. 

Osim što će tako i samo dječje tijelo shvatiti da je vrijeme za jelo, dijete u svojim najranijim godinama kopira roditelje i prema njihovu ponašanju uči obrasce koje i samo primjenjuje. Dijete može odbijati jesti samo neku određenu hranu, a razlog tome može biti činjenica da je jednostavno ne voli ili je čak intolerantno na nju. Nemojte forsirati pojedinu vrstu voća ili povrća samo zato što mislite da dijete baš mora pojesti točno taj izvor kalija. Pokušajte pronaći drugi, njemu ukusniji izvor nekog vrijednog minerala ili vitamina. 

Problemi s hranjenjem javljaju se često u periodu rasta mliječnih zuba. Dok su neka djeca u tom razdoblju još uvijek uglavnom dojena, druga su možda već prešla na drugu hranu, a mala su usta bolna i natečena zbog izbijanja prvih zubića. Ako je to slučaj, moguće je da će neko vrijeme potrajati, ali i tu je riječ o fazi koja jednostavno mora proći. Posavjetujte se s pedijatrom o tome kako umiriti bolne i iziritirane djetetove desni, a hranu usitnite što je moguće više. Naravno, ako nije moguće jasno odrediti zbog čega dijete odbija jesti, a to već traje dulje vrijeme, treba se posavjetovati s pedijatrom i otkloniti sumnju da je riječ o nekom medicinskom problemu ili stanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

beba-ne-eli-jesti-x2d-kako-se-nositi-sa-situacijom-ndash-jgl-obitelj