Nesting – imate li sindrom gniježđenja u trudnoći?

Organizirate ormare već teći put, abecedno slažete začine i brišete prašinu s davno zaboravljenih predmeta? Dobro došli u period gniježđenja tzv. nesting koji vam pomaže da svoj dom pripremite za bebu te da vam brže prođe vrijeme to tog važnog susreta.

Što je nesting?

Gniježđenje je potreba da sve u vašemu domu bude čisto, posloženo i spremno za dolazak novoga člana obitelji. Mnogi stručnjaci taj sindrom smatraju prirodnom potrebom kakvu imaju i mnoge životinje, no neki izvori navode da je tako nešto ipak društveno nametnuta norma temeljem koje žena osjeća obvezu obaviti sve kućanske poslove i sve pripremiti i pospremiti za dolazak novorođenčeta. Kako god bilo, gniježđenje je svakako lijep proces koji donosi trudnoća, a najčešće se javlja u posljednjem tromjesečju ili mrvicu prije.

Također, gniježđenje nije isključivo povezano s pripremama doma za prinovu, riječ je i o mentalnoj pripremi za roditeljstvo, a u tome će zasigurno pomoći iskustva drugih roditelja te literatura i internetski izvori o roditeljstvu. 

Imaju li i budući očevi sindrom gniježđenja? 

Iako se nesting najčešće vezuje uz buduće mame, i tate i te kako mogu osjetiti taj poriv. Možda ćete primijetiti da je vaš partner iznenada počeo popravljati sve po kući, angažirao se oko DIY projekata ili opsjednuto satima čita o sigurnosti autosjedalica. Mnoge buduće mame primjećuju da su njihovi muževi u procesu gniježđenja i podržavajući ih te im pomažući u pripremama za dolazak djeteta. 

Dok osiguravate svoj dom da postane baby friendly,  zajedno stvarate pravo malo obiteljsko gnijezdo i sigurnu luku za vaš budući život.

Budite oprezni

Međutim, u tom silnom žaru da sve posložite na mjesto, nemojte zaboraviti pripaziti na sebe, odnosno nemojte se penjati, previše istezati ​​ili podizati bilo što preteško. Izbjegavajte rizične poslove poput stajanja na ljestvama. Tijekom kućanskih poslova često pravite pauze te redovito konzumirajte zdrave obroke. S fizičkim radom pogotovo ne pretjerujte ako ste blizu termina poroda, dogovorite se s partnerom ili drugim ukućanima da obave dio težih poslova, a vi se posvetite nekim malo lakšim poput slaganja preslatkih benkica i čarapica.

Pripremite sve što vam je potrebno

Gniježđenje je izvrsna prigoda da obavite sve što nećete moći nakon poroda. Evo što sve morate imati u vidu:

  • Opskrbite se svim higijenskim potrepštinama za sebe i bebu što kao su higijenski ulošci, mast za bradavice, blazinice za dojke, PH neutralan sapun te pelene, sredstva protiv pelenskog osipa (preporučujemo Dječju mast), čepiće za temperaturu, sredstva za čišćenje i njegu nosića, za što je idealan Aqua Maris Baby sprej za nos od prvoga dana života, gaze za previjanje pupka, probiotičke kapi Normia Baby koje mogu pomoći kod dojenačkih grčeva i ostale sitne higijenske potrepštine.

  • Pripremite na vrijeme torbu za rodilište, a što vam sve može zatrebati, pogledajte ovdje.

  • Kupite sve potrebne stvari za kupanje i njegu bebe, dječja kolica za šetnju i odmor te posteljinu i krevetić za spavanje.

  • Planirajte postavljanje bebina krevetića blizu prirodnog izvora svjetlosti ako beba bude imala povišen bilirubin nakon poroda (dojenačku žuticu).

Napravite svoj popis i na njega uvrstite sve što smatrate bitnim, no i da nešto zaboravite, nije strašno, važno je da ćete nakon poroda pa nadalje uživati u potpuno novoj vrsti ljubavi, za koju ste sve to i pripremali.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

nesting-x2d-imate-li-sindrom-gnijeenja-u-trudnoi-ndash-jgl-obitelj