Naučite dijete plivati u 5 jednostavnih koraka

Ljeto je počelo, a vaši mališani možda još nisu spremni za samostalno uživanje u moru. Uz pomoć nekoliko jednostavnih koraka i obilje vaše podrške, ovo bi ljeto mogli zaslužiti status pravih plivača.

Pobijedite strah od vode

Kako biste dijete uopće mogli početi učiti plivati, važno je da se u vodi osjeća ugodno. Budite s njim, smiješite se, pokažite kako je vama ugodno u vodi pa ga polako, pazeći da se ne prestraši, vodite u sve dublju vodu. Neka to za početak bude dubina koja djetetu još uvijek dopušta stajanje na nogama, ali je važno da većina djetetova tijela bude u vodi: primjerice, neka mu je voda do ramena ili vrata. Nikako nemojte dijete naglo bacati u vodu jer će tako razviti averziju prema boravku u vodi, čak i strah. 

Povežite plivanje s lebdenjem ili drugim osjećajem slobode

Kad vidite da je dijete opušteno, pokušajte ga uvesti u dubinu u kojoj ne dotiče tlo nogama. Naime, veoma je važno da spozna taj osjećaj lakoće u vodi i navikne se na njega. To je ključno kod učenja plivanja jer, ako se dijete prepadne kad u vodi izgubi tlo pod nogama, ako počne paničariti, proces učenja plivanja bit će, u najmanju ruku, veoma zahtjevan. Često je upravo to ključni razlog straha od boravka u vodi. Neka se dijete drži za vas, vi se i dalje smiješite pružajući mu i tako osjećaj sigurnosti, a činjenicu da ne osjeća tlo pod nogama pokušajte povezati s osjećajem slobode ili lebdenja. Možete to čak pokušati povezati s osjećajem koji superjunaci ili vile imaju kada lete. 

Ojačajte nožice mladog plivača

Dok se dijete još drži za vas, pokušajte usmjeriti kretanje njegovih nožica. One svakako moraju ojačati da bi dijete proplivalo. Pokušajte mu uz pomoć druge osobe pokazati kako bi trebalo micati nožicama kad pliva te mu dajte priliku da njima pljuska oko vas.

Naučite dijete plutati

Prije samoga plivanja, dijete treba naučiti plutati. Vratite se ponovno u vodu u kojoj dijete može samo stajati na nogama s glavom iznad vode, u slučaju da ne nauči odmah plutati. Objasnite mu da more samo radi za njega te da je, ako nije u stanju plivati, najvažnije da se smiri i opusti te stražnjicu i glavu nastoji držati u ravnini s ostatkom tijela. Za početak, držite ruke ispod djetetova tijela, a tek kad vidite da je opušteno, polako izvucite ruke te mu pokažite da samo ostaje na površini vode. 

Odmaknite pomoćne rekvizite  

Sada kad dijete zna da se neće utopiti čak i ako ne pliva, vrijeme je da se oslobodi rekvizita kojima su možda bile zaokupirane ruke te da poveže rad ruku i nožica. Kod djece je svakako bolje koristiti rekvizite poput daske ili valjka za plivanje koji ide ispod pazuha jer kod njih, za razliku od rukavica na napuhavanje, noge ne stoje okomito prema vodi, što olakšava proces učenja plivanja. Kad vidite da dijete uspijeva povezati pokrete ruku i nogu, polako pokušajte odmaknuti rekvizite ispod gornjeg dijela njegova tijela. Tek kad ste sigurni da dijete zaista može samostalno plivati, pođite ponovno prema dubini u kojoj dijete ne može samostalno stajati na nogama. 

I svakako, ne zaboravite da sol i sunce mogu lako naškoditi nježnoj dječjoj koži pa u tom procesu učenja plivanja nemojte zaboraviti zaštititi osjetljivu djetetovu kožu od isušivanja i posljedica pretjeranog boravka u moru, a najbolji saveznici u tome bit će vam Pantexol losion i Pantexol krema.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

nauite-dijete-plivati-u-5-jednostavnih-koraka-ndash-jgl-obitelj