Na što upozorava pelenski osip

Pelenski osip jedan je od najčešćih dermatoloških problema kod dojenčadi i malih beba. Iako obično nije ozbiljan zdravstveni problem, može biti vrlo neugodan za bebe te može dovesti do iritacije i upale kože. Stoga je važno znati na što sve taj osip može upozoravati te kako ga prevenirati i liječiti.

Uzroci pelenskog osipa kod beba

Pelenski osip najčešće se javlja kao rezultat iritacije kože u pelenskom području, a to se može dogoditi zbog različitih faktora:

  • vlažnost: ako je vaše dijete predugo u mokroj peleni, to može dovesti do razvoja pelenskog osipa jer vlažna koža postaje osjetljivija na iritaciju, pogotovo kada se pomiješa s urinom; 
  • trljanje: trljanje kože o pelenu može uzrokovati iritaciju pa, ako je beba osjetljiva na pelenu, provjeravajte je češće i mijenjajte pelene dok ne nađete proizvođača koji odgovara vašoj bebi; 
  • kemijski podražaji: kemikalije u pelenskim proizvodima, kao što su mirisi, boje ili deterdženti, mogu iritirati kožu bebe; zato je najbolje koristiti proizvode na prirodnoj bazi i testirati ih dok ne pronađete odgovarajući; 
  • zarazne bolesti: gljivične ili bakterijske infekcije mogu uzrokovati pelenski osip pa je dobro obratiti pozornost na sveopće stanje djeteta i konzultirati se s pedijatrom; 
  • alergijske reakcije: bebe mogu imati alergijske reakcije na tkanine ili pelene, zbog čega će se pojaviti osip; 
  • hrana: bebe koje počinju s dohranom i isprobavaju nove okuse, mogu dobiti osip u pelenskom području kao reakciju na hranu; u tom slučaju moguće je da beba ima alergiju na određenu namirnicu pa svakako pratite nastavlja li se osjetljivost pri konzumaciji istih namirnica.

Simptomi pelenskog osipa kod beba

Simptomi pelenskog osipa mogu varirati od blagih do teških. Neki od najčešćih simptoma uključuju:

– crvenilo kože (najčešće oko anusa i spolovila, no može se proširiti),
– osip ili mjehuriće (u slučaju pojave mjehurića, nemojte ih bušiti),
– otečenost ili svrbež,
– bol ili nelagoda,
– suha ili ljuskava koža,
– pukotine u koži.

Liječenje i prevencija pelenskog osipa kod beba

Ako primijetite pelenski osip kod svoga djeteta, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste ga liječili i spriječili daljnje iritacije. Redovito mijenjajte pelene, svaka 2 do 3 sata. Koristite nježan sapun kada perete pelensko područje, bez mirisa ili boja. Temeljito osušite kožu prije stavljanja nove pelene, možete koristiti ručnik ili blazinicu za nježno sušenje pelenskog područja. Nikako ne trljajte, već tapkajte kako biste pokupili višak vlage.

Koristite zaštitnu kremu poput Dječje paste JGL koja može pomoći u stvaranju barijere između bebine kože i pelene. Ta je pasta namijenjena intenzivnoj njezi osjetljive i nadražene bebine kože, a idealna je njega u slučaju pelenskog osipa. Zahvaljujući svojim blagotvornim sastojcima – cink oksidu, lanolinu i pantenolu – brzo smiruje crvenilo, ublažava iritaciju kože te sprječava nastanak upalnih procesa. Istodobno njeguje i ovlažuje kožu te podupire njezinu regeneraciju kako bi se nadražena koža čim prije oporavila i vratila u normalu.

Iznimno je važno paziti i na veličinu pelena jer prevelike ili pak preuske mogu uzrokovati trljanje i iritaciju kože. I na kraju, pri svakom presvlačenju ostavite bebu nekoliko minuta bez pelene kako bi koža mogla disati i osušiti se. 

U slučaju da se pelenski osip prečesto ponavlja ili pak predugo traje, svakako se konzultirajte s pedijatrom koji će otkriti pravi uzrok njegova nastanka i predložiti adekvatno postupanje. 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

na-to-upozorava-pelenski-osip-ndash-jgl-obitelj