Kako razlikovati vaginalne i urinarne infekcije?

Smetnje “tamo dolje” jedan su od glavnih razloga posjeta specijalistu. Urinarne i vaginalne infekcije iskusi svaka treća žena, a iako su im manje podložni, imuni na njihove “čari” nisu ni muškarci. Simptome infekcije važno je na vrijeme prepoznati i tretirati kako se ne bi ponavljale i dovele do ozbiljnih komplikacija koje mogu ugroziti ne samo vas, nego i vašega partnera ili plod. Budući da je prevencija pola zdravlja, donosimo vam savjete o tome kako razlučiti imate li posla s vaginalnim ili urinarnim infekcijama te kako se od njih zaštititi. 

Što su urinarne infekcije i kako ih prepoznati?

Urinarne infekcije mogu zahvatiti bilo koga i bilo koji dio mokraćnog puta: mokraćovod, mokraćni mjehur, mokraćnu cijev, pa i bubrege. Uzrokuju ih bakterije (najčešće Escherichia coli) koje tamo dospijevaju kroz krvotok ili vanjski dio mokraćnog sustava. Vaša agonija pod palicom njihova nekontroliranog rasta i razvoja počinje jednom kad se udobno “smjeste” i vežu za epitelno tkivo.

Doista su rijetki “sretnici” koji barem jednom u životu nisu iskusili čari upale mokraćnog mjehura ili mokraćne cijevi. Učestali nagon za mokrenjem, bol i peckanje pri mokrenju te zamućeni urin neugodna mirisa znakovi su koji odaju prisutnost infekcije. Ako ste baš “sretne ruke”, osjetiti možete i bolove u zdjelici te donjem dijelu leđa. 

Simptomi urinarnih infekcija nastupaju naglo, a u uznapredovalom stadiju za sobom povlače i povišenu temperaturu, mučninu i povraćanje. U prevenciji komplikacija i ponavljajućih simptomatskih upala ključna je rana dijagnostika, postavljanje pravilne dijagnoze i dosljedno provedena terapija. 

Što su vaginalne infekcije i kako ih prepoznati?

Za razliku od urinarnih, vaginalne infekcije mogu biti uzrokovane gljivicama ili bakterijama koje mijenjaju prirodnu ravnotežu vaginalne flore, a nastaju kad dobre bakterije, laktobacili, primat prepuste drugim bakterijama ili gljivicama koje se nekontrolirano šire.

Bakterijske i vaginalne infekcije jednostavno je razlikovati po konzistenciji iscjetka. Vodeni iscjedak, s neugodnim mirisom friškine (svježe ribe), k tome, još i obilan, upozorava na infekciju bakterijom. S druge strane, sirast iscjedak uparen sa svrbežom stidnih usana, peckanjem i crvenilom genitalnog područja te blago otečenom sluznicom upućuje na infekciju gljivicom.

Iako svojstvene u prvom redu ženama, nije naodmet napomenuti da vaginalne infekcije mogu stvoriti probleme s i muškarcima koji su često bez simptoma, pa su zbog toga podložni razvoju uznapredovale upale mokraćnog mjehura ili mokraćne cijevi. 

Začarani krug ponavljajućih infekcija

Ako u razdoblju od godine dana dva ili više puta iskusite navedene simptome, to znači da patite od ponavljajućih infekcija. Da biste izašli iz začaranog kruga valja prije svega odraditi propisanu terapiju u zadanom roku i prema uputi liječnika, a zatim mijenjati životne navike. 

Bakterijske i gljivične vaginoze te urinarne infekcije liječe se pomoću antibiotika i antimikotika, a terapija i duljina njihove primjene ovisit će o tipu infekcije i osjetljivosti uzročnika na lijekove. Terapija najčešće traje do tjedan dana, a kod ponavljajućih infekcija provodi se jednom tjedno tijekom šest mjeseci. 

Važno je naglasiti da se u tu “kašetu brokava” nerijetko ubacimo sami – što neznanjem, što neodgovornim ponašanjem, odnosno učestalom konzumacijom alkohola i brze hrane, pretjeranom ili neadekvatnom higijenom stidnice, nošenjem sintetičkog donjeg rublja i uske odjeće, zadržavanjem mokraće, čestim mijenjanjem partnera, korištenjem kontraceptiva presvučenih industrijskim spermicidnim sredstvima te pretjeranom ili neadekvatnom higijenom stidnice.

Manje je više, ali čega uvesti manje, a čega više?

Ključ uspjeha u prevenciji vaginalnih i urinarnih infekcija leži u izbjegavanju previše brze hrane, kave i alkohola, jakih sapuna, sintetičkog donjeg rublja, pripijene odjeće i svakodnevnog korištenja dnevnih uložaka. 

Higijenu genitalnog područja dovoljno je održavati mlakom vodom ili blagim sredstvima za pranje poput Lactogyn sapuna za intimnu njegu s ekstraktom kamilice i nevena. Njegova pH vrijednost nije veća od 5, što znači da je izuzetno nježan prema osjetljivoj genitalnoj flori u svim razdobljima ženina života. 

S druge strane, ono od čega se nikako ne biste trebali sustezati je redovito “pražnjenje” i mokrenje, redovita tjelovježba, konzumacija probiotika, fermentirane hrane, voća, povrća i dovoljne količine tekućine (minimalno šest do osam čaša vode, nezaslađenog soka i/ili čaja dnevno). Korisno je uvesti i dodatke prehrani poput Lactogyn kapsula koje su bogate bakterijskim kulturama specifičnim za vaginalnu mikrofloru.

U olakšavanju simptoma upalne infekcije i održavanju zdravog urinarnog trakta posebno je koristan Holyplant urološki čaj. Listovi medvjetke, paprene metvice i korijen sladića, zečjeg trna i kilavice djeluju uroantiseptično, stoga je taj čaj izvrsna prevencija za osobe s osjetljivim mokraćnim putevima, a može poslužiti i kao nastavak terapije antibioticima. 

Zapamtite, narušen balans “tamo dolje” teško je povratiti, a mukotrpan proces može potrajati mjesecima, ako ne i godinama. Stoga ne čekajte i na prve naznake infekcije reagirajte odmah. Naime, uvijek je bolje (i lakše) spriječiti nego liječiti!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-razlikovati-vaginalne-i-urinarne-infekcije-ndash-jgl-obitelj