Koliko vode zapravo trebamo popiti dnevno?

Bez okusa, mirisa i boje, a opet – ona je život. Koliko je vode dnevno potrebno unositi u organizam da bi on mogao normalno funkcionirati, oduvijek je bilo pitanje od velike važnosti.

U javnosti se posljednjih godina često moglo čuti pravilo o “8 čaša vode dnevno”, s tim da bi, prema tom pravilu, čaša trebala biti zapremnine 2,5 decilitara. Međutim, ispostavilo se da to pravilo ne može vrijediti za svaku osobu pa ga se uglavnom napušta. Naime, količina tijelu potrebne vode ovisi o uvjetima u kojima tijelo funkcionira. Ako je temperatura zraka visoka, više se znojimo te nam je potrebno i više vode. Jednako tako, ako se čovjek bavi teškim fizičkim radom, što opet uzrokuje pojačano znojenje, dnevno će mu biti potreban veći unos vode. S druge pak strane, onome tko, primjerice, veći dio dana sjedi za računalom u klimatiziranom prostoru zasigurno nije potrebna ista količina vode. 

Uloga vode u tijelu iznimno je važna: ona potpomaže prijenos hranjivih tvari u tijelu, potiče izlučivanje štetnih tvari, regulira temperaturu organizma, služi podmazivanju zglobova, amortizaciji udaraca fetusa kod trudnica i slično. Stoga je ključno unijeti dovoljnu količinu vode u tijelo, a temeljni pokazatelji jesmo li je unijeli dovoljno su osjećaj žeđi i boja urina. Naime, sasvim dovoljne količine vode čovjek unosi u tijelo uglavnom već samo slijedeći osjećaj žeđi, a nezanemariva je i količina vode koju unosimo putem hrane. Primjerice, voda čini znatan dio sastava voća, povrća, ribe i drugih namirnica.  Također, tijekom dana pijemo i druge napitke, a oni se po svom sastavu uglavnom sastoje od vode. Ako naše tijelo dehidrira, osjetit ćemo to po raznim simptomima kao što su malaksalost, glavobolja, povišena temperatura, a boja urina postat će nam tamnija (narančasta ili zlatno-žuta).

Dovoljne količine vode čovjek uglavnom unosi u tijelo već samo slijedeći osjećaj žeđi, a nezanemariva je i količina vode koju unosim putem hrane. Primjerice, voda čini znatan dio sastava voća, povrća, ribe i drugih namirnica. Ako naše tijelo dehidrira, osjetit ćemo to po raznim simptomima kao što su malaksalost, glavobolja, povišena temperatura, a boja urina postat će nam tamnija (narančasta ili zlatno-žuta).

U slučaju dehidracije, koja se može dogoditi i kao posljedica posebnih stanja kao što su proljev, bolesti popraćene visokom tjelesnom temperaturom i slično, nedostatak tekućine i vrijednih minerala koji su nužni za normalno funkcioniranje organizma potrebno je nadoknaditi korištenjem bezreceptnih pripravaka kao što je Normia Rehidro. Riječ je o vrećicama rehidracijske soli za oralnu uporabu, koja pomaže u takvim akutnim stanjima u obnovi organizma te normalnoj hidraciji. Sol se otapa u čaši prokuhane vode sobne temperature, a podobna je i za korištenje kod svih dobnih skupina pa i dojenčadi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

koliko-vode-zapravo-trebamo-popiti-dnevno-ndash-jgl-obitelj