Kako bebe vide?

Odgovor na to pitanje zaista je moguće dobiti samo uz pomoć literature jer – vaša vam beba to ne može opisati. A kad počne govoriti, ne sjeća se, barem svjesno, prvih tjedana svoga života te kako je to bilo prvi put ugledati lice svojih roditelja.

Bebe na samom početku svoga života vide nejasno i uglavnom u nijansama sive boje jer se prvih nekoliko mjeseci bebina života vid još razvija. Iako je razvoj počeo još u majčinoj utrobi, finalizirat će se tek negdje pred kraj prve godine bebina života. 

U prvom mjesecu života oči djeteta još nisu previše osjetljive na svjetlost, ne vidi još sve boje, a ponekad nisu ni ujednačene (nisu usmjerene  u istom pravcu), no ako se to ne pojavljuje često, ne biste trebali imati razloga za brigu. Zanimljivost je da je beba tek počela svoj rast, no njezine su oči već u tom prvom tjednu života dosegle 65 % svoje prave veličine. Razvoju oka u toj ranoj dobi pomaže ukrašavanje dječje sobe veselim i svijetlim bojama te kontrastnim namještajem i crtežima. 

Do trećega mjeseca života bebina će slika dobiti oštrinu, a djelomično je razlog tome i činjenica da njezine oči više neće bježati okolo, već će funkcionirati kao jedno, a to ćete primijetiti po tome što beba počinje koordinirati očima, odnosno pratiti pogledom predmete a da ne pomiče vrat i glavu. Taj stupanj razvoja vida znači i da su njezine oči postale osjetljivije na svjetlost pa bi je, ako želite da čim prije zaspe, u njezinoj sobici ipak trebalo prigušiti.

Pri kraju prve polovice prve godine života, djetetov je vid još oštriji pa ono bez problema prati predmete koji se pred njim miču, a sa sigurnošću vidi i sve boje, kao i vi. U tom bi razdoblju, kako bi se potvrdilo navedeno, trebalo obaviti i prvi pregled vida.

Pri kraju prve polovice prve godine života, djetetov je vid još oštriji pa ono bez problema prati predmete koji se pred njim miču, a sa sigurnošću vidi i sve boje, kao i vi. U tom bi razdoblju, kako bi se potvrdilo navedeno, trebalo obaviti i prvi pregled vida. Nakon toga, period do njihova prvog rođendana proći će u razvoju i vježbi koordinacije između njihovih očiju i drugih dijelova tijela. Tada su moguće modrice i različiti udarci, ali to je normalan dio odrastanja. Oči vaše bebe sada su vjerojatno već poprimile i svoju konačnu boju pa uživajte u njima dok ih pratite kako istražuju svijet.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-bebe-vide-ndash-jgl-obitelj