Kako stati na kraj suhim očima

Crvenilo, peckanje u očima, smetnje nakon duljeg rada za računalom ili gledanja televizije, promjena u oštrini vida… Sve su to simptomi koji upućuju na to da imate suhe oči, stanje koje se rijetko kada može u potpunosti izliječiti, ali tegobe ipak možete umanjiti.

Jedan od najčešćih razloga pojave suhih očiju je sve češće i dugotrajno gledanje u ekran računala. Dokazano je da pritom trepćemo i do 50 puta manje nego inače, a posljedica je isušivanje površine oka. Oko se isušuje i pri boravku u zadimljenim prostorijama, na suhome zraku koji uzrokuju klima-uređaji i ventilacija ili tijekom izloženosti jakome vjetru i prašini. Stoga pokušajte izbjegavati takve situacije kad god je to moguće.

Dugotrajna suhoća oka može uzrokovati oštećenje površine oka i još dugotrajniji osjećaj neugode pa ih treba vlažiti umjetnim suzama. Vitaminske kapi za oči Vizol S INTENSIVE potiču regeneraciju površine oka, čine je ponovno glatkom te vlaže oko, a idealno su rješenje kod dugotrajne suhoće i rada za računalom. Suhoća očiju može dovesti do oštećenja rožnice i oštećenja vida pa su redovito korištenje umjetnih suza i kontrola kod oftalmologa prijeko potrebni.

Kad god možete, pokušajte raditi i vježbe za relaksaciju mišića oka: otvorenih očiju i nepomične glave pomičite pogled iz desnoga gornjeg kuta u lijevi donji kut, iz lijevoga gornjeg kuta u desni donji kut pa kružite pogledom po cijeloj prostoriji u smjeru kazaljke na satu.

Epidemiološke studije u SAD-u otkrile su da probleme sa suhim očima ima 17 % žena i 11 % muškaraca, a među njima ima i onih koje muči Sjögrenov sindrom, često neprepoznat sindrom suhog oka. Sy Sjögren je kronična, autoimuna upalna bolest kod koje je izražena suhoća očiju, usta i drugih sluznica, a često su prisutni i bolovi u zglobovima, artritis, umor, nesanica te smanjenje osjeta okusa i mirisa.

Simptomi nisu uvijek istodobno izraženi, a njihova raznolikost otežava početnu dijagnozu, čineći je nedovoljno prepoznatom u kliničkoj praksi. Osobe koje imaju suhe oči, suha usta i upalu zglobova trebale bi se javiti liječniku kako bi se obavile nužne pretrage te potvrdila ili isključila dijagnoza Sjögrenova sindroma. Naime, bolest, osim suznih i pljuvačnih žlijezda, može zahvatiti i druge organe, a ako se to ustanovi, potrebno je sistemsko liječenje autoimune bolesti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-stati-na-kraj-suhim-oima-ndash-jgl-obitelj