Kako se nositi s usamljenošću za vrijeme izolacije

Socijalna izolacija i distanciranje prijeko su potrebni koraci u sprječavanju širenja zaraze koronavirusom i brige o našim bližnjima. Tijekom poduljeg razdoblja društvene izolacije nije neobično da se počnemo osjećati usamljeno i tužno jer čovjek je po prirodi društveno biće te ima potrebu za kontaktom i povezanošću. Kako izolacija ne bi utjecala na vaš duh, poslužite se sljedećim trikovima u nastojanju da vam dan bude ispunjen, pun ljubavi i topline.

Razgovor kao lijek za dušu

Samci i osobe koje žive same najteže proživljavaju ovo vrijeme samoizolacije, no može se doskočiti tome, ne u fizičkom, nego virtualnom smislu. Tehnološka pismenost i različite društvene aplikacije i platforme omogućile su neometane uvjete za obavljanje poziva ili – još bolje – videopoziva s drugima. Organizirajte svaki dan videopoziv s obitelji, prijateljima i dragim ljudima. Ispijanje kave moguće je i u virtualnom svijetu. Pritom ne zaboravite na starije koji možda nisu upoznati s modernim načinima komunikacije. Dovoljno je da im uputite telefonski poziv ili SMS poruku. Topla riječ mnogo znači!

Boravak doma ne znači pasivan odmor

Za osjećaj ispunjenosti i radosti vaše tijelo treba aktivnost, stoga ne zaboravite uspostaviti rutinu koja će vam olakšati duge dane. Jutarnje razgibavanje, posao od doma, kuhanje ukusnoga jela, čišćenje stana, razgovor s bližnjima, vježbanje, gledanje omiljene serije… – samo su neki od prijedloga kako si možete posložiti dan te tako izbjeći osjećaj usamljenosti i dosade. Osobito je potrebno voditi računa o čistoći doma, kako zbog higijenskih uvjeta, tako i psihičkoga stanja jer okružje u kojemu se nalazimo znatno utječe i na naše raspoloženje. 

Kreativnošću protiv dosade

Dosada može biti okidač usamljenosti jer smo u tom stanju skloni očajavanju, prevelikom razmišljanju i analiziranju. Kreativnost je spas u borbi protiv dosade. Potaknuti vlastitim preferencijama, prihvatite se novog projekta. Slikanje, učenje stranog jezika, osmišljavanje različitih igara za cijelu obitelj, snimanje videosadržaja koje poslije možete podijeliti s obitelji ili na društvenim mrežama… Okupirajte se onim što vas čini sretnima te tako izbjegnite stres i osjećaj usamljenosti.   

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-se-nositi-s-usamljenou-za-vrijeme-izolacije-ndash-jgl-obitelj