Čudesna ljekovitost Jadranskoga mora

O učinku Jadranskoga mora na mentalno zdravlje svaki pojedinac mogao bi govoriti za sebe, no sigurni smo da bi većina imala samo riječi hvale. Opuštajući zvuk valova, prepoznatljiv miris koji nas neprestano podsjeća na ljeto,  da i ne spominjemo najljepše osvježenje u danima najviših temperatura u zraku.

Ono što nije individualno i o čemu nema diskusije je učinak mora na fizičko zdravlje, zbog čega posebnu snagu ima izjava da more liječi.  

Morska voda obiluje mineralima i oligoelementima koji prodiru u tijelo kroz vodu i zrak, a Jadransko more ih sadrži više od 80. Imaju iznimno pozitivan utjecaj na organizam, a znanstveno je dokazano da more djeluje i antiseptički (antibakterijski i antivirusno).

Učinak mora može se očitovati na različitim dijelovima tijela i organima. Potiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne tvari iz organizma kao što su bubrezi i jetra. Ima blagotvoran učinak na kožu, obnavlja njezine stanice te pomaže u zacjeljivanju rana. Morska voda također može smanjiti upalu i pomoći u liječenju kožnih oboljenja kao što su atopijski dermatitis, rosacea, psorijaza i ekcemi, a kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

Osobama s problemima dišnog sustava, uključujući i pluća i nosnu sluznicu, Jadransko more uvelike može život učiniti ugodnijim. Samom šetnjom uz more ili boravkom u blizini valova koji se razbijaju o obalu čestice soli koje se nalaze u zraku ulaze u dišni sustav. One dopiru do najdubljih plućnih alveola, a njihov učinak je fiziološki pa se stoga može reći da se tako “čiste pluća”. Nosna sluznica također neće ostati zakinuta jer se obnavlja udisanjem morskog aerosola koji djeluje sedativno, protektivno i regenerirajuće. 

Terapeutska svojstva morske vode dovela su i do razvoja nekoliko metoda liječenja kao na primjer talasoterapije i hidroterapije, a u tretmanima za liječenje mogu se koristiti i morske alge i blato izvučeno iz mora. Istraživanjem jedinstvenih svojstava Jadranskoga mora, naši vrhunski znanstvenici kreirali su Aqua Maris. Osim što su učinkoviti za ublažavanje simptoma respiratornih problema kod odraslih, proizvodi bazirani na morskoj vodi idealni su i za djecu. Aqua Maris baby sprej eliminira čestice prašine, alergene, viruse, bakterije i nečistoću te olakšava uklanjanje nakupljenog sekreta, uz istodobno ovlaživanje i obnavljanje sluznice nosa.

Jadransko je more među najčišćim morima svijeta i dariva nas svim svojim pomalo čudesnim i uvelike ljekovitim svojstvima, a na nama je da ga čuvamo kako bismo mogli uživati u njemu još dugo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

udesna-ljekovitost-jadranskoga-mora-ndash-jgl-obitelj