3 ideje za ručak s namirnicama koje sigurno imate u hladnjaku

Kad nemate ideju što kuhati za ručak, rješenje pronađite u vlastitome hladnjaku. Kako bi se smanjilo propadanje i bacanje hrane najbolje je prije svakog odlaska u trgovinu najprije pogledati koje namirnice imate u hladnjaku pa pripremiti jelo sukladno tome. Jednostavnost je ponekad i više nego dovoljna za kreiranje ukusnoga ručka!

Svako jutro jedno…

Jaja su vjerojatno osnovna namirnica u svačijem hladnjaku, a osim što ih se može samostalno pripremiti na bezbroj načina, izvrsna su bazna namirnica za kreiranje otvorene pite. Za quiche (kiš) je potrebno zamijesiti prhko tijesto i ostaviti ga na sobnoj temperaturi 10 min, zatim ga tanko razvaljati i staviti u kalup prethodno premazan maslacem. Tijesto pecite 15 min u pećnici na 200° C.  Za nadjev izmutite 4 jaja i 300 ml slatkog vrhnja, začinite po ukusu i inspirirajte se ostalim namirnicama u hladnjaku, odnosno dodajte što imate – sira, šunke, povrća… Nadjev prelijte preko tijesta i pitu pecite 30 min na 180° C dok ne porumeni. Ova pita nikad vam neće dosaditi jer svaki put možete mijenjati sastojke, ovisno o sadržaju vašega hladnjaka.

Zvijezda svakog jela…

Vrhnje za kuhanje svaki umak čini kremastim i ukusnim. Jednostavan recept za brzi ručak: tjesteninu stavite kuhati u kipuću vodu s nekoliko kapi ulja i soli. Za to vrijeme u tavi prepecite kobasicu ili slaninu, što god imate u hladnjaku, i pustite da komadići mesa postanu hrskavi. Zatim višak ulja iscijedite iz tave, meso odložite na tanjur, a u tavu stavite sir i pustite da se otopi. Kad se sir otopi, dodajte vrhnje za kuhanje i pustite da se umak formira. Začinite začinima po želji pa na samom kraju vratite meso u umak. Ocijedite tjesteninu i prelijte vrućim umakom od sira i vrhnja za kuhanje.

Jela na žlicu…

Ukusno povrtno varivo izvrstan je način kako iskoristiti sve povrće koje se nalazi u hladnjaku – bilo da je svježe ili zamrznuto. Povrće nasitno nasjeckajte i prepržite na ulju i luku. Kad smjesa porumeni, ulijte vodu i dodajte komade većeg povrća – brokulu, cvjetaču, kelj, gljive, tikvice… Ogulite nekoliko krumpira i stavite ih kuhati s ostalim povrćem. Kako bi se jelo zgusnulo, dio kuhanog povrća odvojite sa strane i u blenderu ga usitnite dok ne poprimi oblik paste. Zatim sve to vratite u varivo i pustite da se lagano krčka. Ne zaboravite začiniti varivo začinima i, ako želite, dodajte žitarice poput ječmene kaše ili leće za puniji okus jela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *