Kako prepoznati i liječiti sunčanicu

Toplo vrijeme znači zabavu na suncu, sate na bazenu, sport u plitkoj vodi ili na travnjaku, bicikliranje po prirodi i duge vožnje do mora. No, kad su temperature visoke, i kad još k tome vlaga u zraku za njima ne zaostaje, lako dođe do pregrijavanja i sunčanice.

Sunčanica, koja se još naziva toplinski udar, je stanje u kojem se ljudsko tijelo pregrije toliko da mu sustav rashlađivanja prestane raditi. To znači da se diže temperatura tijela, za što može biti potrebno svega nekoliko minuta, i onda se cijeli sustav jednostavno gasi.

Sunčanica nije nimalo bezazlena i zbog nje valja odmah potražiti liječniku pomoć!

Najbolji lijek za sunčanicu je – prevencija! Pregrijavanje dolazi prije sunčanice, i ako ga naučite prepoznati, možete lako spriječiti sunčanicu. Simptomi su slični: blago povišena temperatura (ali niža od 40.5 C), pojačano znojenje, vrtoglavica, blijeda koža, povraćanje i mučnina, glavobolja, slabost, grčevi i pojačana žeđ. 

Ovo posljednje može biti varljivo: mala djeca, primjerice, dvogodišnjaci koji su zbog toga što im sustav znojenja još uvijek ne radi dobro, a nemaju veliku površinu tijela da im pomogne pri hlađenju, posebno su rizična skupina za sunčanicu. Toliko budu fokusirani na zabavu da rijetko ikad pitaju vode. Dehidracija, u kombinaciji s pregrijanošću i vlagom zraka većom od 60%, u vrlo kratkom roku može dovesti život djeteta u opasnost. 

Djeca su općenito podložnija pregrijavanju, pa tako i sunčanici, no i odrasli znaju pretjerati s boravkom na suncu i aktivnostima. Pregrijavanje lako i brzo prelazi u sunčanicu koju prati ubrzan rad srca, temperatura viša od 40.5, koža koja je crvena i vruća na dodir, zbunjenost, vrtoglavica, slabost, umor, ubrzano disanje, razdražljivost, jaka glavobolja i nemir.

Ako sumnjate na sunčanicu, osobu odmah smjestite u hlad i krenite hladiti. Skinite im svu odjeću, lagano ih polijevajte vodom sobne temperature (nikako hladnom!) i stavljajte hladne obloge na potiljak, čelo i unutarnje dijelove laktova. Tek kada temperatura padne na 38°C se smije prestati s hlađenjem. Tekućinu – vodu ili voćni sok – treba piti u malim gutljajima, a u slučaju nesvjestice, jakih grčeva i gušenja, pratite upute za prvu pomoć, polegnite osobu na bok, i zovite hitnu medicinsku službu. 

Ne izlazite kada je zvizdan, i kad je jako vruće, a vlažno. Pijte puno vode, držite se hlada, i svakako nosite kapu, kako vam potiljak ne bi bio izložen suncu. I ne zaboravite, sunčanica može nastupiti vrlo brzo, u nekoliko minuta, pa budite oprezni u svakom trenutku. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prethodni članak
Naše prve morske radosti
Sljedeći članak
Kako tretirati očne alergije