Kako odjenuti novorođenče za zimsku šetnju

Novorođenčad nema sposobnost reguliranja tjelesne temperature, i to sve do navršenoga šestog tjedna života, stoga ne čudi što brojne roditelje zabrinjava kako pravilno odjenuti novorođene bebe za kratku dnevnu šetnju zimi kad su temperature niske i vrijeme varljivo.

Ako ste pomislili da je možda ipak bolje da ih uopće ne vodite na hladan zrak kako biste ih zaštitili, varate se. Šetnje na svježem zraku pomažu ojačati imunitet, poboljšavaju san i raspoloženje, baš kao i kod odraslih osoba. Naravno, postoje određeni vremenski uvjeti pri kojima biste ipak trebali preskočiti izlazak iz kuće, poput jakog vjetra, kiše, susnježice i temperatura ispod nule. Stoga uvijek birajte najpovoljniji dio dana, što znači da pratite prognozu i izađete u kratku šetnju, do pola sata, kada je najtopliji dio dana uz dovoljno svjetlosti. Večernje šetnje ostavite za malo kasnije razdoblje, kad beba poraste. 

Slojevito odijevanje

Novorođene bebe sličnije su nam nego što vam se čini. Uvriježeno je pravilo – koje olakšava muke u vezi s prikladnim odijevanjem beba – jedan sloj odjeće više nego što ga vi imate. Naime, kako bebe samo leže u kolicima i premalene su za kretanje, treba im dodatna zaštita od vanjskih uvjeta. Najprije ide pododjeća, idealno, od prirodnih materijala, odnosno bodi i štrample ili tajice, zatim dolaze majica dugih rukava i hlače te, netom prije nego što ćete s bebom izaći van, topli skafander i/ili jakna. Ako se odlučite samo za jaknu, poželjno je imati i zimsku vreću za kolica koja će dodatno utopliti djetešce. Svakako ponesite i dekicu da možete prekriti bebu ako u kolicima leži samo u skafanderu. S obzirom na to da se toplina najbrže gubi putem ekstremiteta, obvezno djetetu stavite kapicu na glavu, obujte mu tople čarapice, a možete mu navući čak i male rukavice ili mu pak ručice pokušajte zadržati u zimskoj vreći. No, kako je beba šef, znamo da je to ponekad nemoguća misija. Bebu od zimskih uvjeta štite i kolica i dodatna oprema poput navlake za kišu i produžetaka krovića kolica koji je mogu zaštititi od vjetra i padalina. 

Kako provjeriti je li bebi hladno?

Šetnju trebate planirati, u prvom redu stoga što beba može biti nervozna ili gladna pa bi šetnja u tom slučaju mogla biti neugodno iskustvo za sve sudionike. Stoga, prije nego što izađete, nahranite dijete i promijenite mu pelenu – tek ste tada spremni za izlazak. To će vam pomoći i da raspoznate signale koje vam vaše malo blago šalje. Naime, ako se bebica, nahranjena i presvučena, ipak unervozi i počne komešati u kolicima, potencijalno vam šalje signal da joj je ili prehladno ili pretoplo. Da biste bili sigurni što je od toga, postoji trik kako provjeriti stvarno stanje. Dlanom ruke dodirnite stražnji dio bebina vrata ili leđa i obratite pozornost na to jesu li ti dijelovi topli ili hladni. Ako utvrdite da su hladni, potrebno je skloniti bebu s hladnoće ili joj odjenuti još jedan sloj odjeće. Ne zaboravite i na pravilnu higijenu nosića koja je bitna od prvoga dana. Zato je tu sprej za nos Aqua Maris Baby, izotonična morska voda bogata solima i oligoelementima koja ispire bakterije, viruse i nečistoće iz bebina nosa.

Nakon što sa svojom bebicom stvorite rutinu i nekoliko dana izađete u šetnju, i sami ćete već lakše procijeniti što joj odgovara, koliko joj slojeva treba te kada je vrijeme kad možete produljiti šetnju, a kada je pak vrijeme da ipak požurite kući. Uživajte u tim prvim zajedničkim avanturama, zaista se pamte za cijeli život.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-odjenuti-novoroene-za-zimsku-etnju-ndash-jgl-obitelj