Napravite sami božićne dekoracije koje će vam oplemeniti dom

Iako bit Božića nije u ukrasima, nema toga tko može odoljeti čarobnom blagdanskom dekoru. Uz malo volje, slobodnoga vremena i pomoći najbližih predivne božićne ukrase možete napraviti i sami. Ako vas zanima kako svoj dom – bez mnogo jurcanja po trgovinama i minusa na računu – pretvoriti u božićnu oazu iz koje čarolija Božića jednostavno isijava, bacite oko na naše prijedloge.

Adventski vijenac

Nanesite malo gustog višenamjenskog ljepila ispod svake kapice te nižite božićne kuglice različitih boja i veličina na žičanu vješalicu savijenu u krug. Po želji, svoj ukras dodatno okitite vrpcama, borovinom, girlandom, češerima itd. Za vijenac koji će krasiti blagdanski stol iskoristite staklenu vazu. Postavite u nju tanke dugačke svijeće koje možete izrezbariti tako da podsjećaju na boriće pa rasporedite mahovinu, cvijeće i sitne dekoracije koje već imate. 

Božićni svijećnjak

Svijećnjaci su dekoracija koja odmah upada u oko, a možete ih napraviti tako da svijeću stavite u fenjer ili čaše, staklenke i vaze. Napunite ih sitnim božićnim kuglicama, vrpcama i cvijećem, a za dodatan efekt ukrasite sušenim narančama, borovim grančicama, štapićima cimeta ili jednostavno u vazu ulijte vodu pa ćete imati plutajuće svijeće. 

Adventski kalendar

Slatkim iznenađenjima i darovima nitko ne može odoljeti, stoga se adventski kalendar mora naći na vašoj polici. Za jednostavan, a efektan kalendar treba vam tek jedna stara daska koju ćete ukrasiti borom, lovorom i girlandom te dvadeset i četiri kvačice za pričvrstiti dvadeset i četiri papirnate vrećice sa sitnim darovima. Njih pak možete izraditi od papira za pečenje i napuniti slatkišima ili poklon-bonovima koji se mogu iskoristiti tijekom adventa.

Božićno drvce na zidu

Velikog drvca ne morate se odreći ako živite u malom stanu. Možete ga improvizirati od drvenih trupaca različite duljine špagom pričvršćenih na zid. Špaga se podijeli na pola, omota oko nokta da se dobije čvor i tako od vrha do dna s obje strane trupaca. Ukrase pričvrstite ljepilom na trupac ili objesite uz pomoć vrpci, a ako baš želite, možete preko trupaca prebaciti i svjećice.  

Lažni kamin

Kartonske kutije jednake veličine, niti previsoke niti preširoke, poslažite u oblik kamina, zalijepite selotejpom i obložite bijelim papirom pa ukrasite ciglicama od crvenog hamer papira zalijepljenog obostrano ljepljivom trakom. Za unutrašnjost iskoristite crni kolaž papir, a za vatru slamu i žuto-narančasti kolaž. Iza slame smjestite lampice koje će vatri dati živost te kamin ukrasite češerima, suhim cvijećem, grančicama bora, ukrasnim figuricama i božićnim čizmicama. 

Viseći božićni lončić

Ako kod kuće imate viseće lončanice, privremeno ih premjestite, a na njihov tron neka zasjednu veseli božićni lončići. Skupite borove grančice, češere, najbolje ukrase i svjećice te ih rasporedite u viseću lončanicu i ukrasite girlandom od jute tako da tvore slatki aranžman. Za girlandu iskoristite stare svjećice na koje ćete zavezati u crveno i zeleno obojene mašnice od jute. 

Kako god odabrali ukrasiti svoj dom za blagdane, zabavite se i pustite mašti na volju, ali nastojte pritom ne upasti u zamku kiča. Dakle, prije nego što zavrnete rukave i bacite se na posao, odredite “temu” dekora i sastavite popis artikala koji se uklapaju u tu viziju pa na papir stavite sve što vam je potrebno za njihovu izradu. I za kraj – ne zaboravite onu staru: Manje je više!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

napravite-sami-boine-dekoracije-koje-e-vam-oplemeniti-dom-ndash-jgl-obitelj