Seks u trudnoći – dobrodošao ili ne

Trudnoća sa sobom nosi mnoge promjene, ali i pitanja i nedoumice. Jedno od njih svakako je seks u trudnoći, stoga smo za buduće roditelje odgovorili na neke od najčešćih pitanja.  

Je li sigurno?

Prvo što trebate znati je da je, osim ako vam doktor nije rekao suprotno, seks u trudnoći sasvim siguran i neće naštetiti vašoj bebi. Vaša bebica u vašemu je trbuhu zaštićena sluznim cervikalnim čepom od svih infekcija, bakterija i virusa. Također, možete biti bez brige jer neće osjetiti kretnje s obzirom na to da je izolirana plodovom vodom. 

Što ako se ne osjećam privlačno?

To je sasvim normalno jer se, kao i ostale trudnice tijekom prvog tromjesečja, navikavate na novo stanje te se često ne osjećate dobro u vlastitoj koži, odnosno možda se osjećate manje atraktivnima ili jednostavno smatrate da niste dovoljno privlačne svome partneru. Također, problem su i umor, mučnina, vrtoglavica ili žgaravica. Svakako biste trebale otvoreno porazgovarati sa svojim partnerom o problemima koji vas muče jer većina strahova najčešće nije opravdana. Ono što može pomoći je i razgovor s doktorom koji će odgovoriti na sva vaša pitanja i tako vam pomoći da se osjećate sigurnijima i smirenijima. 

Koje su prednosti seksa u trudnoći?

Seks u trudnoći odlična je stvar za sagorijevanje kalorija i jedan od izvrsnih načina da ostanete u formi. Čini vas sretnijima i opuštenijima, a i žene, kako tvrde liječnici, u trudnoći imaju povećanu koncentraciju umirujućih hormona, što pozitivno utječe na bebu. Također, seks se često preporučuje ako ste prešli termin za porod jer ga tako možete potaknuti. 

Kada izbjegavati?

Iako je seks u trudnoći siguran, postoje neka stanja kada biste trebali izbjegavati spolni odnos, poput visokog rizika od spontanog pobačaja, pojave vaginalnog krvarenja ili curenja plodove vode, rizika od prijevremenog poroda, prerano otvorenog cerviksa, prenisko smještene posteljice ili višeplodne trudnoće. Preporuka je da se u vezi s tim svaka trudnica posavjetuje sa svojim liječnikom.

Svaka trudnoća je drukčija i svaka je žena drukčija pa želja za seksom ovisi od žene do žene. Bez obzira na ono što osjećate, zapamtite da je to sve normalno te pokušajte biti otvorene i iskrene prema svom partneru jer tako možete biti potpora jedno drugome.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

seks-u-trudnoi-x2d-dobrodoao-ili-ne-ndash-jgl-obitelj