Sedam ideja za doručak koji možete napraviti večer prije

Doručak je najvažniji obrok u danu, ali činjenica je da ga oko 25 posto ljudi svakodnevno žrtvuje, što, dugoročno gledano, negativno utječe na raspoloženje, produktivnost i zdravlje. Srećom, možete ga pripremiti i večer prije, a mi vam donosimo čak sedam ideja za ukusne i zdrave obroke koje je ujutro potrebno samo zgrabiti iz frižidera. 

Jogurt s granolom i svježim bobicama

Čvrsti jogurt i domaća, hrskava granola sa sporo probavljivim ugljikohidratima i bjelančevinama biljnog podrijetla, savršen su spoj za sladak početak dana uz koji ćete biti siti do ranih popodnevnih sati. Za bogatiji okus i veću nutritivnu vrijednost u kombinaciju ubacite šaku svježih bobica i sve začinite miksom orašastih plodova, spremite u frižider i nek’ čeka jutro. 

Puding od chia sjemenki

Ovaj doručak spreman je za 10 minuta, a sve što trebate je pomiješati dvije žlice meda, čašu mlijeka, pola šalice soka od naranče, narančinu koru i ¼ šalice chia sjemenki. Jelo je idealno za prenoćavanje jer je chia sjemenkama potrebno neko vrijeme da nabujaju i otpuste sluz koja će pudingu bogatom vlaknima, proteinima i antioksidansima osigurati kremoznost. 

Zobene pahuljice

Od zobenih pahuljica možete napraviti zdrave keksiće, crumble, kašu – mogućnosti su zaista nebrojene. Za koju god se odlučili, nećete pogriješiti jer je zob odličan izvor kompleksnih uglikohidrata, minerala, vitamina E, B1 i B2 i topivih vlakana koji se sporo apsorbiraju u krv, što produljuje osjećaj sitosti. Za eksploziju okusa zob prelijte smjesom meda, kokosova mlijeka, vode i ribanog đumbira te ubacite mango nasjeckan na kockice i sjemenke nara. 

Kvinoja s grožđicama i orasima

Kvinoja ne sadrži gluten i jedina ima dovoljne količine svih devet esencijalnih aminokiselina. Osim toga, bogata je vlaknima, važnim mineralima i željezom, zbog čega pozitivno utječe na razinu šećera i triglicerida u krvi. Jednako je ukusna topla i hladna, a mi je za doručak preporučujemo skuhanu i zagrijanu u pola šalice mlijeka s grožđicama, prženim orasima i vrlo malo smeđeg šećera. 

Muffini od povrća

Za ove fine muffine trebaju vam jaja i povrće po želji: špinat, tikvice, paprike, šparoge, blitva, a može i miks – izbor je na vama. Nasjeckano povrće pomiješajte s jajima i smjesu raspodijelite u kalup za muffine te pecite na 180 stupnjeva između 20 i 30 minuta, ovisno o pećnici. Za bogatiji okus možete dodati i parmezana ili svježeg sira, a kad se ispeku, pripazite samo da do jutra sve ne pojedete.  

Tortilja sendvič

U tortilja sendvič možete staviti zaista bilo što, od omleta do mljevenog mesa. Priprema uglavnom traje deset minuta, a u našem primjeru i manje. Na jednu tortilju razmažite paštetu od tune, a po drugoj pospite razmrvljenu skutu i rikolu te preklopite dvije tortilje tako da namaz od paštete bude okrenut prema dolje. Lagano pritisnite pa kad se namaz sljubi narežite na trokute da vas čeka spremno. 

Taco salata

Povrtne salate začinjene bogatim dressingom izvrstan su izvor vitamina i minerala. Zvijezde taco salate su masline, kukuruz, grah i mladi špinat. Začinite ih s malo limunova soka, prelijte dressingom od jogurta, maslinova ulja i čilija te dodajte kratko prepečenu tortilju narezanu na komadiće ili krutone. Garantiramo da ćete biti zadovoljni okusom i siti sve do ručka.

O ukusima se, kažu, ne raspravlja pa svaki od recepata možete modificirati sastojcima koji su vam po volji. Ipak, u odabiru sastojaka, osim vlastitim preferancijama, trebalo bi se voditi i reakcijama organizma. Osjetite li nadutost, težinu ili neugodno peckanje u želucu, pomozite si antirefluksnom oralnom suspenzijom Reflustat. Prirodni sastojci brzo umiruju osjetljiv želudac i nadraženo grlo, a kombinacija alginata i karbonata trenutačno zaustavlja prodor kiseline i želučanog sadržaja u jednjak te sprječava daljnji nadražaj sluznice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sedam-ideja-za-doruak-koji-moete-napraviti-veer-prije-ndash-jgl-obitelj