Kako liječiti atopijski dermatitis kod beba

Ako ste kod svoje bebe primijetili crvenilo na koži koje je svrbi i iritira toliko da se stalno češe pa su joj su nastale čak i krastice po ručicama, nožicama i obraščićima, vjerojatno je riječ o atopijskom dermatitisu.

Možda vas ta spoznaja zabrinjava, ali nema pretjeranog razloga za brigu – riječ je o jednoj od kroničnih kožnih bolesti koja najčešće pogađa malu djecu te, u pravilu, nestaje do četvrte godine, premda se ponekad može zadržati sve do puberteta ili, u vrlo rijetkim slučajevima, čak i u odrasloj dobi. Relativno je česta: čak dva posto svjetske populacije boluje od nje, a spada u grupu nasljednih bolesti, zbog čega se i naziva atopijskom.

Bolest karakteriziraju napadaji crvenila kože, koja je vrlo često suha pa svrbi, a kao posljedica češanja mogu nastati i krastice, koje su najčešće iza uha, na tjemenu, po udovima te u području pelenske zone. Ranice ponekad mogu i curiti, a njihovo prisustvo dodatni je rizik za bakterijske i gljivične infekcije, zbog čega ih je važno pravodobno tretirati sukladno uputama liječnika.

Bolest najčešće pogađa malu djecu te, u pravilu, nestaje do četvrte godine, premda se ponekad može zadržati sve do puberteta ili, u vrlo rijetkim slučajevima, čak i u odrasloj dobi. Relativno je česta: čak dva posto svjetske populacije boluje od nje, a spada u grupu nasljednih bolesti.

Razdoblja napadaja crvenila prate razdoblja mirovanja bolesti. Stanje često može pogoršati preosjetljivost na neke alergene kao što su agrumi, zatim, gotovo u pravilu, aditivi iz hrane kao što su pašteta i drugi suhomesnati proizvodi, ali i često vlaženje kože koje je isušuje te omekšivači ili sintetička odjeća, zbog čega se preporučuje nošenje prozračne pamučne odjeće. Stanje mogu pogoršati i temperaturne promjene te stres.

Dijagnoza se najčešće postavlja pregledom kod liječnika, a liječenje se uglavnom provodi u potpunosti kod kuće. Podrazumijeva tretiranje kože specijaliziranim kremama i farmakološkim pripravcima te preventivno izbjegavanje hrane, odjeće ili drugih uvjeta koji mogu pogoršati simptome.

Osim toga, za njegu osjetljive bebine kože preporučuje se kozmetika bogata prirodnim uljima, bez sintetičkih dodataka, kakva je Adrialab dječja kozmetika.

Uz navedene proizvode i preventivne mjere, vaše bi se dijete trebalo osjećati dobro, a simptomi polako nestajati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-lijeiti-atopijski-dermatitis-kod-beba-ndash-jgl-obitelj