Minimalizam kao način života

Kada pomislimo na minimalizam, najčešća asocijacija nam je uređenje interijera, ali u svojoj srži minimalizam je znatno više od švedskog namještaja, čistih linija i modernih lampa.

Minimalizam je svjesnost i fokusiranost na ono što nam je zaista bitno u životu. Iako ga jedni smatraju stanjem uma, a drugi filozofijom življenja, to nije skup pravila i restrikcija, nego stvaranje prostora i vremena za one stvari i iskustva koji pridonose našim životima.

Minimalistima je cilj živjeti život svjesno i s namjerom te se fokusirati na ono što je doista važno – poput trenutaka koje dijelimo s dragim ljudima, aktivnosti koje nas ispunjavaju, dobre knjige uz šalicu omiljenog čaja ili bilo čega drugog što pridonosi jednostavnosti življenja, osobnom rastu te – općenito – boljoj kvaliteti života.

Ako se pitate kako i vi možete primijeniti principe minimalizma u svom životu, odgovor je jednostavan: minimalizam ne traži ništa posebno, osim da se zapitamo – je li mi ovo stvarno potrebno?

Ako se pitate kako i vi možete primijeniti principe minimalizma u svom životu, odgovor je jednostavan: minimalizam ne traži ništa posebno, osim da se zapitamo – je li mi ovo stvarno potrebno, jesu li mi potrebne još jedne traperice, stari časopisi, istrošene tenisice, odnosno svi oni predmeti koje imamo “za svaki slučaj”, a taj “slučaj” nikako da dođe.

Iako ne postoji skup rigidnih pravila koji određuju kako morate živjeti, minimalisti cijene jednostavnost u svakom obliku. Glavna misao vodilja je da odbacite sve ono što vam “ne služi” kako biste odbacili suvišno te time oslobodili prostor u svom životu. A što je suvišno, to određuje svatko sam za sebe.

Minimalizam je osobni proces, a kao način života može se primijeniti na sva područja – od materijalnih posjedovanja, interijera u kojem boravimo, toksičnih odnosa koji nam crpe energiju, tehnologije pa čak i profila na društvenim mrežama koji nam unose unutarnji nemir i nezadovoljstvo.

Minimalizam vam sam po sebi neće donijeti sreću, ali će svakako olakšati put do nje. Počnite danas i donesite odluku da uklonite jednu stvar “viška” iz svog života. To je prvi korak. Oslobodite svoj fizički i emocionalni prostor kako biste uživali u onome što služi vama, umjesto da služite onome što posjedujete.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

minimalizam-kao-nain-ivota-ndash-jgl-obitelj