Kako izaći na kraj s malenim nejedačima?

Kada dijete tijekom duljeg perioda odbija hranu, roditelji postaju sve opterećeniji njegovom prehranom tako da broje svaki zalogaj, dok im istodobno iz dana u dan raste zabrinutost za djetetovo zdravlje. S obzirom na svjesnost o važnosti prehrane za djetetov razvoj, takav strah kod roditelja uopće ne čudi.

Prije nego što počnete samostalno raditi na problemu, dobro je konzultirati se s pedijatrom i, po potrebi, s nutricionistom te obaviti pretrage kojima bi se ustanovilo postoji li zdravstveni razlog za djetetovo odbijanje hrane. Ako je s djetetom fizički sve u redu, obroke i ponašanje za vrijeme obroka prilagođava se djetetovoj dobi.

Svakim uvođenjem novih jela promatrajte reakcije djeteta. U najmanjoj dobi kada počne hranjenje žlicom, djeca često odbijaju određenu hranu zbog teksture, mirisa, boje ili izgleda. Odgovarajuća nutritivna vrijednost može se postići kombinacijom različitih namirnica, a na vama je da pronađete što odgovara vašem djetetu. Volju djeteta i “ne sviđanje” određene hrane ponekad treba tolerirati, a uvijek možete koristiti i dodatke prehrani kao što su Alfabiotik Junior ili Normia Baby kojima ćete se pobrinuti za djetetov imunitet i zdravu probavu.

Djetetu ponudite obrok, ali ga ne silite da pojede, ne nudite mu nagrade, ne ucjenjujte ga, ne kažnjavajte i ne odvraćajte mu pozornost dok mu pokušavate uvaliti zalogaj u usta. Korištenje takvih metoda iz očaja može uzrokovati različite negativne osjećaje, averzije pa čak i traume. Koliko god to ponekad bilo teško, u situacijama kada dijete odbije ili ne pojede cijeli obrok, nužno je da ostanete smireni i bez ljutnje uklonite tanjur sa stola.

Djeca veoma brzo postaju svjesna koliko pozornosti privlače za vrijeme obroka te je koriste za igru i testiranje granica svojih roditelja. Jedna od nepoželjnih stvari kojima roditelji često pribjegavaju je davanje djeci nezdrave hrane iz očaja, da barem nešto pojedu, čime im se izaziva osjećaj sitosti, a nastavlja odbijanje zdravog obroka. Upamtite da je malo vjerojatno da će dijete dopustiti da stvarno ostaje gladno jer se svako dijete rađa s odgovarajućim apetitom i znaju kad su gladna, a kad sita.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-izai-na-kraj-s-malenim-nejedaima-ndash-jgl-obitelj