Zanimljivosti o svijetu morskih krastavaca

Morski krastavac ili trp neobična je životinja duguljastog, cilindričnog tijela, iznimno važna za očuvanje ekološke ravnoteže morskoga dna.

Trpova ima više od tisuću vrsta, a pripadaju razredu bodljikaša, odnosno srodni su ježincima i morskim zvijezdama. Obitavaju u većini svjetskih mora i oceana pa tako i u Jadranu gdje je evidentirano više od 30 vrsta. Uglavnom narastu između 10 i 30 centimetara, premda postoje i divovske vrste koje mogu dosegnuti dužinu od nekoliko metara. Morski krastavci pretežno su odvojenih spolova, ali neke vrste su hermafroditi, a neke se mogu razmnožavati bespolno.

Trp nema pravi kostur, oči, čak niti mozak, ali zato posjeduje fascinantnu sposobnost regeneracije. Naime, kada se nađe u opasnosti, ta životinja može izbaciti vlastitu utrobu iz tijela kako bi preplašila neprijatelja – a zatim je ponovno obnoviti! Taj tjelesni proces naziva se evisceracija. Zanimljiva je i činjenica da se unutar tijela trpa ponekad mogu nastaniti i neke vrste sitnih riba i drugih simbiotskih organizama koji si tako osiguravaju sklonište.

Trpovi igraju veoma važnu ulogu u očuvanju morskog ekosustava. Naime, oni se hrane organskim tvarima koje se nalaze na pjeskovitom dnu te tako pročišćavaju morski sediment. U suprotnom, bakterije se ubrzano razmnožavaju i prekomjerno troše kisik, što u konačnici može dovesti do narušavanja staništa mnogih morskih organizama te do pojave muljevitoga dna.

Morski se krastavci u pojedinim dijelovima svijeta smatraju delikatesom te nerijetko postižu astronomske cijene na tržištu, a u Aziji su već stoljećima dio tradicionalne prehrane. Koriste se i u proizvodnji mnogih proizvoda, uključujući dodatke prehrani i kozmetičke preparate. Međutim, zbog njihove velike važnosti u održavanju morske ekološke ravnoteže, posljednjih se godina u svijetu sve više razvija svijest o nužnosti njihova očuvanja te ograničenju izlova. U Hrvatskoj su trpovi zaštićeni i nije dopušteno njihovo sakupljanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zanimljivosti-o-svijetu-morskih-krastavaca-ndash-jgl-obitelj