Zašto je bitno da kapi za oči ne sadrže konzervanse

Gotovo svakodnevno u svoj organizam putem hrane ili lijekova unosimo konzervanse, tvari koje sprječavaju njihovo kvarenje. Kako uporaba konzervansa ipak izaziva brojne polemike, sve češće se savjetuje izbjegavati proizvode koji ih sadrže, a posebice se to odnosi na prehrambenu i industriju lijekova.

Prema definiciji Vijeća farmacije i kemije, konzervans je dodatak lijeku koji se koristi kako bi se spriječila njegova razgradnja, promjena boje ili kvarenje, odnosno supstancija dodana proizvodu s ciljem uništavanja mikroorganizama. Konzervans bi, dakle, trebao sačuvati učinkovitost lijeka, ne smije biti toksičan i ne smije iritirati tkivo.

Kako su oči iznimno osjetljive, a kapi za oči najprije stupaju u kontakt s površinom oka, i najmanje koncentracije konzervansa mogu izazvati iritacije, upalu ili crvenilo očiju; neki konzervansi, ako se koriste dugo, mogu izazvati čak i simptome suhoga oka. Kako biste bez bojazni za zdravlje očiju koristili kapi za oči, preporučujemo da odaberete one koje ne sadrže konzervanse.

Bez obzira na to što se konzervans koristi kako bi se produljila trajnost proizvoda, on je istodobno i potencijalni iritans. Glavni uzročnik onečišćenja i promjena karakteristika proizvoda su bakterije. Zahvaljujući posebnoj pumpici Vizol S proizvodi ostaju zaštićeni, pristup bakterijama je onemogućen, proizvod je siguran za dugotrajnu primjenu te je uklonjena mogućnost iritacije izazvane konzervansom. Vizol S umjetne suze sigurne su za primjenu šest mjeseci od otvaranja te odmah nakon primjene smanjuju simptome suhoće i iritacije oka. Mogu uvelike pomoći pri ublažavanju smetnji i sprječavanju eventualnih posljedica, kao što su superinfekcija ili stvaranje ožiljka.

Pri odabiru kapi koje su vam potrebne važno je obratiti pozornost na tri ključne činjenice – stupanj izraženosti simptoma, uzrok suhoće oka te nosite li leće. Vizol S 0,21 % koristi se kod slabih i umjerenih smetnji suhog oka, Vizol S 0,4 % primjenjuje se kod jače izraženih smetnji suhog oka, Vizol S INTENSIVE preporučuje se kod slabih i umjerenih smetnji suhog oka, rada na računalu i nadraženog oka, a Vizol S ALLERGY sprječava i ublažava simptome alergije oka. Ako imate osjećaj peckanja, svrbeža, nelagode i pijeska u očima, vrlo vjerojatno imate suho oko. Vizol S kapi mogu pomoći kod tih smetnji, a za točnu dijagnozu obratite se oftalmologu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zato-je-bitno-da-kapi-za-oi-ne-sadre-konzervanse-ndash-jgl-obitelj