Tri savjeta o tome kako pripremiti dijete za prvi posjet zubaru

Idealno vrijeme prvog posjeta stomatologu je oko djetetove navršene prve do treće godine života. Iako je ta preporuka na snazi već godinama, većinom se stomatološki pregled odgađa dok se dijete ne požali na bol ili se dogodi nezgoda u kojoj slomi ili otkrhne zubić.

Strah od stomatologa učestala je pojava kod odraslih, a kako biste spriječili da se on razvije i kod djeteta, dijelimo s vama tri korisna savjeta o tome kako pripremiti dijete na prvi odlazak kod zubara.

Upoznajte dijete s važnosti njege zubi i objasnite mu tko je stomatolog

Umjesto da dijete stvara sliku o stomatologu na temelju nekontroliranih informacija koje dobiva iz okoline, budite vi ona osoba koja će mu sve objasniti i pobrinuti se da ne razvija nerealne strahove. Upravo je to i jedan od razloga što se posjet preporučuje u ranijoj dobi kada je vjerojatnije da neće biti neugodnih stomatoloških zahvata nego tek jednostavan pregled. Objasnite djetetu važnost brige o zubima koja uključuje i redovit posjet stomatologu te zašto su mu potrebni zdravi i snažni zubi, i to na način na koji će ono to najlakše razumjeti.

Koristite igračke i slikovnice kao pomoć u pripremi

Često je najlakši način objašnjavanja i zadržavanja pozornosti djeteta ako se to radi kroz igru ili uz pomoć igračaka i slikovnica. Pričanjem priče u kojoj djetetu objašnjavate na simpatičan ali realan način, bez pretjerivanja, objasnite mu kako izgleda posjet stomatologu i što on radi. Korak po korak prepričajte djetetu kako izgleda pregled te popravak zubića, a za lakše savladavanje “teorije” s djetetom se možete i igrati stomatologa tako da prihvatite ulogu pacijenta, a ono zubara i obrnuto.

Ne prenosite svoj strah i držite se pozitive

Dijete može prepoznati strah te osjetiti nemir ili nervozu roditelja. Kada razgovarate s djetetom o posjetu stomatologu nastojte biti smireni ili veseli. Izbjegavajte negativne riječi poput bušilice, vađenja zubi ili boli. Ne trebate mu lagati da ga neće ništa boljeti ili da neće ništa osjetiti, ali mu primjerenim rječnikom možete objasniti što bi se moglo dogoditi. Za vrijeme pregleda budite cijelo vrijeme s djetetom, a u slučaju zubobolje, prije ili poslije posjeta stomatologu djetetovu bol možete ublažiti Neodol oralnom suspenzijom, posebno formuliranom za djecu te s ugodnim okusom jagode.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

tri-savjeta-o-tome-kako-pripremiti-dijete-za-prvi-posjet-zubaru-ndash-jgl-obitelj