Zdravstveni pregledi koje ne smijete izbjegavati

Prvo zdravlje, onda sve ostalo – možda je najvažnija rečenica koju ćete pročitati ovih dana. Kako biste svoju fizičku spremu zadržali na visokoj razini, redoviti zdravstveni pregledi mogu vam pomoći u ranom detektiranju negativnih promjena u organizmu. Spriječite moguće komplikacije i rezervirajte svoj termin kod liječnika na vrijeme!

Redovit ginekološki i urološki pregled

Ginekološki pregledi razlikuju se ovisno o tome je li pacijentica spolno aktivna ili nije, je li trudna, nalazi li se u reproduktivnoj dobi, kao i o njezinim godinama. Žene koje su bile na operaciji te su bile podvrgnute uklanjanju maternice i/ili jajnika, ne smiju zaboraviti na važnost redovitoga ginekološkog pregleda. U njihovu slučaju liječnik će pregled usmjeriti na kontrolu stidnice i rodnice. Također, svaka seksualno aktivna ili punoljetna žena trebala bi napraviti i Papa-test namijenjen ranom otkrivanju karcinoma vrata maternice. Papa-test je preporučljivo raditi jednom godišnje.

Muškarcima se savjetuje obavljanje ultrazvuka prostate kako bi se na vrijeme detektirale promjene u strukturi i građi prostate.

Ultrazvuk dojki

Ovaj pregled preporučuje se napraviti jednom godišnje. Ako primijetite neke promjene na dojci, ultrazvuk ćete morati raditi i češće kako biste pratili promjene na tkivu.

Kompletna krvna slika

Mnoge bolesti mogu se pravodobno detektirati izradom kompletne krvne slike. Ta procedura preporučuje se jednom godišnje, a važna je za prevenciju, otkrivanje, ali i pravodobno liječenje. Nalaz je u pravilu gotov isti dan.

Pregled kod dermatologa

Ako ste primijetili promjene na madežima, posjetite svoga dermatologa. Ako se otkrije na vrijeme, melanom je izlječiv u 90 posto slučajeva.

Gastrointestinalni pregled

Za osobe starije od 50 godina kolonoskopija bi se svakako trebala naći na listi godišnjih pregleda. Ako vam je uz pomoć te metode karcinom debelog crijeva otkriven u ranoj fazi, imate 90 % šanse za izlječenje. Uz gastrointestinalne preglede, zdravlje crijevne mikroflore možete očuvati održavanjem skladne funkcije probave. Prolife enzimi pomoći će kod nadutosti i poticanja probave, a dobre bakterije iz kapsula osigurati brzu obnovu i zaštitu crijevne mikroflore.

Pregled vida

Ako vam se već neko vrijeme čini da imate smetnje s vidom, ne odgađajte posjet oftalmologu. Na pregledu vam mogu biti postavljene razne dijagnoze kao što su kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam, bježanje oka, staračka dalekovidnost te problem suhih očiju. Ne brinite se, kod dijagnoze suhih očiju mogu vam pomoći Vizol S kapi koje će ublažiti smetnje poput osjećaja pijeska u očima, grebanja, svrbeža i crvenila. Riješite test klikom ovdje i otkrijte one koje će vam najbolje odgovarati!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zdravstveni-pregledi-koje-ne-smijete-izbjegavati-ndash-jgl-obitelj