Kako i zbog čega nastaju dojenačke akne

Za razliku od novorođenačkih akni, koje su česte i podjednako se javljaju u oba spola, dojenačke akne su rijetke i pojavljuju se češće kod dječaka. Evo što ih uzrokuje i kako se s njima nositi.

Nazivaju se još i infantilne akne, a vaše ih dojenče može dobiti bilo kada između četvrtog i šesnaestog mjeseca života. Nećete ih pomiješati s novorođenačkim jer će ove bubuljice biti crvene i upaljene. Uglavnom će biti po licu, ali se znaju pojaviti i po leđima i prsima. Veoma će podsjećati na one koje su vas mučile za tinejdžerskih godina. I ne samo to, dojenačke akne uglavnom su nasljedne. Ako vi ili vaš partner imate problema s aknama, moguće je da ste ih imali i u dojenačkoj dobi. Svakako provjerite sa svojim mamama. 

Liječnici uglavnom ne znaju zašto se pojavljuju akne. To da nastaju zbog hormonskih aktivnosti u tijelu, znamo svi, ako ni zbog čega drugog, onda zbog vlastitog puberteta. Međutim, pojačana aktivnost hormona nije nešto što je uobičajeno u razdoblju od četvrtog do šesnaestog mjeseca života. Stoga, ako dojenče ima akne – a to uključuje bubuljice, mitesere, pustule (gnojne bubuljice), čak i ciste – koje se pojave pa nestanu, a ostaju tjednima, upaljene su i crvene, posjet pedijatru je obvezan, a možda i dermatologu i endokrinologu. 

Kod vrlo intenzivnih dojenačkih akni, endokrinolog će provjeriti postoji li pojačana aktivnost hormona. Kad se dojenačke akne pojave praćene svrbežom, upalnim promjenama ili baš jakim crvenilom kože i suhom kožom, pregled kod dermatologa pomoći će vam da saznate je li riječ o infekciji, ekcemu, koji je dosta čest kod beba, ili pak atopijskom dermatitisu. 

Kod upala valja pripaziti da ne ostanu ožiljci pa akne nemojte sami dirati, niti ih sami tretirati jer ne postoje registrirani preparati za liječenje dojenačkih akni. Krema koja sadrži cink dobar je izbor jer djeluje protuupalno, no vrijeme ipak najbolje liječi sve. Bude li nužno, sve ostale preparate propisat će liječnik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-i-zbog-ega-nastaju-dojenake-akne-ndash-jgl-obitelj