Kada početi planirati drugo dijete

To je jedno od onih neodgovorivih pitanja. Oni koji žude za golemom obitelji, reći će da je najbolje odmah i sad. Oni koji su pak jedva preživjeli porod ili prva tri mjeseca s vrištećom bebom, kažu – nikad. Oni idu na drugo samo ako im se dogodi. Tko je tu lud?!

“Genetska pohlepa” izraz je kojim je višestruko nagrađivana američka spisateljica Lois MacMaster Bujold opisala stanje svoje junakinje Cordelije, majke Milesa Vorkosigana, zbog čijeg je serijala Bujold postala poznata i u svijetu i kod nas, kad je ova sanjarila o golemom broju djece koje će imati nakon prvog. 

Junakinji romana taj je tren došao u trenutku mira, dok se odmarala, s podignutim nogama i trbuhom u kojemu se spokojno ljuljuškao mali Miles. Kao i mnogima u stvarnosti, to se nije dogodilo. Jer, svi planovi propadnu, na ovaj ili onaj način. 

Što god odlučili, jedno je sigurno: genetske pohlepe nećete se riješiti.

Najbolje što možete napraviti je biti iskreni sami sa sobom. Koliko si djece možete priuštiti? Iako to zvuči kao financijsko pitanje, ono to nije. Gdje ima za jednoga, ima i za dvoje, i za troje. Nije bitno možete li si priuštiti engleski, plivanje i što sve ne za dvoje djece. 

Najprije je bitno želi li žena proći kroz još jednu trudnoću, babinje, odsječenost od svijeta odraslih koja nužno dolazi s boravkom s djetetom kod kuće cijelu jednu godinu? Za dvoje djece, to su minimalno četiri godine života. Nekim ženama je to sve, nekima pak beskrajno ide na živce. Budite iskreni prema sebi i prema partneru jer, ako su roditelji sretni, i djeca će biti sretnija. 

Ako želi, onda je važno i može li žena iznijeti još jednu trudnoću. Godine? Problemi u prvoj trudnoći? Carski rez? Sve su to faktori koje treba iskreno i zrelo sagledati jer je dijete bez majke svakako nesretnije od djeteta bez braće i sestara. 

Razdoblje između trudnoća odredite sami, na temelju vlastitog iskustva. Ne onog u kojemu ste rasli – ljudi iz velikih obitelji s mnogo braće i sestara obično žele to isto – nego onoga u kojemu se nalazite. Ako razmak između trudnoća bude 18 mjeseci ili dvije godine, može li žena podnijeti toliki napor? Prije su to žene činile, ali prije je pomagala cijela šira obitelj. Danas to više nije slučaj. Stoga je sasvim u redu čekati 3, 5 ili 8 godina za novog klinca. 

Što god odlučili, jedno je sigurno: genetske pohlepe nećete se riješiti. Osjetit ćete želju za još djece, bilo vam iskustvo roditeljstva genijalno ili pomalo strašno. No, ono što ste dužni svojoj djeci – onoj koju imate i onoj koju želite – je da u njima uživate i date sve od sebe, kako god bilo, planirano ili neplanirano. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kada-poeti-planirati-drugo-dijete-ndash-jgl-obitelj