Alergije – najčešća pitanja i odgovori

Ako ste tijekom boravka na otvorenome u posljednje vrijeme primijetili simptome alergije, jasno vam je da je ne možete iziječiti baš tako jednostavno. Naime, svake godine iste probleme možete eventulno ublažiti, a činjenica je i da se rizik od alergije povećava s godinama. Kako biste se na vrijeme pripremili i suočili sa simptomima koji upućuju na alergiju, evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći.

Što je alergija?

Alergija je reakcija obrambenoga sustava na čimbenike u okolišu i neškodljive tvari koje udišemo, dodirujemo ili jedemo. U dodiru sa stranim tvarima obrambeni sustav našega tijela može se poremetiti te uzrokovati reakciju između alergena i protutijela, a ishod uvelike ovisi o kombinaciji genetskoga naslijeđa pojedine osobe te njezina individualnog metaboličkog stanja.

Zašto baš ja?

Velik utjecaj na to hoće li se u organizmu razviti alergija ima genetska predispozicija. Nju se najjednostavnije može prikazati ovako: ako je jedan roditelj alergičan, rizik razvoja alergije kod djeteta automatski se udvostručava, a u slučaju da su oba roditelja alergičari, rizik od oboljenja je četverostruk. Vjerojatnost da netko postane alergičar povećava se s godinama.

Koji su najčešći alergeni?

Gotovo da nema tvari iz našega okoliša koja nije potencijalni uzročnik alergije. Među najčešće svakako ubrajamo pelud, spore plijesni, grinje kućne prašine, grinje skladišta, životinjsku dlaku, odnosno alergene koje prenose psi, mačke i ptice te hranu (naročito kikiriki, jaja i kravlje mlijeko).

Kako se liječiti?

Sama činjenica da alergija može nastati kao posljedica nebrojenih čimbenika stvara popriličnu medicinsku zbrku. Naime, liječnici nerijetko pokušavaju pronaći lijek koji bi ublažio simptome, no kako kod alergije uglavnom nije riječ o samo jednome uzroku, alergijske simptome se zanemaruje. Važno je stoga pravodobno reagirati, a nakon postavljene dijagnoze, prijeko je potrebno pravilno i sustavno provođenje mjera liječenja. Terapija alergije uglavnom se svodi na ublažavanje simptoma.

Ovdje možete pročitati knjižicu u većem formatu

Koji dodaci prehrani mogu pripomoći kod alergija?

Istraživanja su pokazala da ulje crnoga kima posebno povoljno djeluje kod alergijskoga rinitisa. Također se preporučuje i uzimanje kalcija u kombinaciji s vitaminom C. Povoljno djelovanje na simptome alergije i jačanje imuniteta ima i propolis, pčelinji proizvod koji djeluje antivirusno i antibakterijski.

Što učiniti nakon boravka na otvorenome?

Najveća koncentracija peludi u zraku je ujutro, tijekom vrućega i vjetrovitog vremena, pa nastojte ne boraviti vani u to doba dana. Ako ipak morate, poslije boravka u okolini u kojoj ste bili izloženi alergenima bilo bi poželjno odmah skinuti odjeću i obuću koju ste nosili, istuširati se i oprati kosu te tako smanjiti koncentraciju alergena u svome okruženju. Svakako isperite i nos kako biste uklonili ostatke alergena koji su možda ostali u sluznici tijekom boravka na otvorenome.

Koja rješenja nudi JGL?

Ectoin je potpuno prirodan način zaštite očiju, nosa i kože od alergena i iritansa.

Sprej za nos Aqua Maris 4Allergy s Ectoinom i morskom soli na siguran i učinkovit način ublažava simptome alergijskoga rinitisa i podupire proces regeneracije nosne sluznice.

Vizol S Allergy kapi za oči s Ectoinom ublažavaju i sprječavaju simptome alergijskoga konjuktivitisa. Neovisno o tome je li riječ o peludi, prašini ili plijesni, Vizol S Allergy proizvod je koji će umanjiti jačinu upalne reakcije i smanjiti simptome svrbeža, suzenja i crvenila očiju.

Pantexol Repair medicinski je proizvod koji sadrži Ectoin i namijenjen je simptomatskome liječenju i ublažavanju crvenila kože i svrbeža koji se javljaju kod različitih tipova upalnih dermatoza, uključujući atopijski dermatitis, kontaktni dermatitis i radijacijski dermatitis.

Sezona alergije je u punom jeku! Kako biste na učinkovit način ublažili neugodne simptome, preuzmite naš priručnik s mnoštvom stručnih savjeta i zaštitite se na vrijeme.

Komentiranje je zaključano.

alergije-x2d-najea-pitanja-i-odgovori-ndash-jgl-obitelj