Zdravim navikama izbjegnite prehladu i gripu

Ako ste preboljeli gripu znate da gripa nije prehlada. Gripa je ozbiljna bolest koja se pojavljuje naglo, jakog je intenziteta, ima teži tijek bolesti uz moguće komplikacije. Gripa se ne može preboljeti u par dana, za razliku od prehlade. Premda simptomi u prvim danima prehlade i gripe mogu biti slični ili isti, riječ je o različitim bolestima koje zahvaćaju dišni sustav. Ovih dana svjedoci smo pojačanih mjera opreza izazvanih problemima uzrokovanih novim vrstama virusa gripe. Tijekom sezone gripe i hunjavice, kada je koncentracija virusa povišena, posebno je važno pridržavati se određenih zdravih navika. Koje su to i kako se obraniti od tih sezonskih oboljenja, saznajte u sljedećem tekstu. 

Virusnim infekcijama, posebno onima koje napadaju dišni sustav, teško se oduprijeti. Stoga mnogi od nas u sezoni hunjavice i gripe odlučuju smanjiti kontakt s osobama za koje sumnjaju da su oboljele te da su potencijalni prijenosnici virusa, kao i odlaske na mjesta s većim brojem ljudi. Međutim, to najčešće nije rješenje jer se virusna oboljenja prenose zrakom, kapljičnom infekcijom, a posebno se vole razmnožavati u zatvorenim i toplim prostorima.

Perite redovito ruke, ne koristite tuđi pribor za jelo i piće te ispirite posebno osjetljive dijelove sluznice nosa u kojima se vole nakupljati bakterije i virusi izotoničnim otopinama.

Zato je, umjesto izolacije, najbolji izbor borba s potencijalnim izvorima zaraze, i to u prvome redu pojačanom higijenom. Perite redovito ruke, ne koristite tuđi pribor za jelo i piće te ispirite posebno osjetljive dijelove sluznice nosa u kojima se vole nakupljati bakterije i virusi izotoničnim otopinama kao što je Aqua Maris Clean. Osim što ćete iz nosa isprati moguće viruse i bakterije koje ste nehotice udahnuli te koji su se upravo planirali “udomiti” i napraviti kaos, isprat ćete i raznu prljavštinu koja se tamo nakupila, a zbog koje ste možda i otežano disali. Želimo li spriječiti i upaljene sinuse preporučljivo  je ispiranje s Aqua Maris Talasoterapija. Za one najmlađe, u svrhu ispiranja sluznice nosa može poslužiti Aqua Maris Baby izotonična otopina morske vode Jadrana bogatom prirodnim sastojcima koji pomažu sluznici nosa da ostane zdrava. Ispiranje mora biti ugodno s aplikatorom posebno namijenjenim za primjenu kod male djece.

Ako ste već podlegli prvim simptomima hunjavice, koristite jednokratne papirnate rupčiće te ih odmah nakon prvog korištenja bacite u smeće kako ne biste ponovnim korištenjem nehotice u dišni sustav unijeli sekret koji ste netom izbacili. Osim pojačane higijene, važno je poraditi i na osnaživanju imuniteta, i to zdravom prehranom, detoksikacijom, kvalitetnim odmorom i rekreacijom. Sve te dobre navike umanjit će rizik od obolijevanja u vrijeme epidemije gripe i omogućiti vam da dočekate proljeće zdravi i snažni.

Komentiranje je zaključano.

zdravim-navikama-izbjegnite-prehladu-i-gripu-ndash-jgl-obitelj