Zdravim navikama izbjegnite prehladu i gripu

Tijekom sezone gripe i hunjavice, kada je koncentracija virusa povišena, posebno je važno pridržavati se određenih zdravih navika. Koje su to i kako se obraniti od tih sezonskih oboljenja, saznajte u sljedećem tekstu.

Virusnim infekcijama, posebno onima koje napadaju dišni sustav, teško je odoljeti. Stoga mnogi od nas u sezoni hunjavice i gripe odlučuju minimizirati kontakt s osobama za koje sumnjaju da su oboljele te da su potencijalni prijenosnici virusa, kao i odlaske na mjesta s većim brojem ljudi. Međutim, to najčešće nije rješenje jer se virusna oboljenja prenose zrakom, a posebno se vole razmnožavati (kad jednom uđu) u zatvorenim i toplim prostorima.

Perite redovito ruke, ne koristite tuđi pribor za jelo i piće te ispirite posebno osjetljive dijelove sluznice u kojima se vole nakupljati bakterije i virusi izotoničnim otopinama.

Zato je, umjesto izolacije, najbolji izbor borba s potencijalnim izvorima zaraze, i to u prvome redu pojačanom higijenom. Perite redovito ruke, ne koristite tuđi pribor za jelo i piće te ispirite posebno osjetljive dijelove sluznice u kojima se vole nakupljati bakterije i virusi izotoničnim otopinama kao što je Aqua Maris Clean. Osim što ćete iz nosa isprati moguće viruse i bakterije koje ste nehotice udahnuli te koji su se upravo planirali “udomiti” i napraviti kaos, isprat ćete i raznu prljavštinu koja se tamo nakupila, a zbog koje ste možda i otežano disali. Za one najmanje, za tu vam svrhu mogu poslužiti Aqua Maris Bebe kapi za nos, koje imaju aplikator posebno namijenjen za primjenu kod djece.

Ako ste već podlegli prvim simptomima hunjavice, koristite jednokratne papirnate rupčiće te ih odmah nakon prvog korištenja bacite u smeće kako ne biste ponovnim korištenjem nehotice u dišni sustav unijeli sekret koji ste netom izbacili. Osim pojačane higijene, važno je poraditi i na osnaživanju imuniteta, i to zdravom prehranom, detoksikacijom, kvalitetnim odmorom i rekreacijom. Sve te dobre navike umanjit će rizik od obolijevanja i omogućiti vam da dočekate proljeće zdravi i snažni.

Komentiranje je zaključano.

Sljedeći članak
Vježbanje nakon poroda