Kako djetetu olakšati razdoblje izolacije

“Ostanite doma” glavna je krilatica ovih izazovnih vremena kada smo zbog globalne pandemije prisiljeni većinu vremena provoditi unutar svoja četiri zida. Sreća u nesreći je što sada imamo više vremena za svakodnevno druženje s našim najmlađima. Međutim, kako zabaviti nemirne mališane u situaciji kada su igrališta i parkovi zatvoreni, a druženje s prijateljima i dječje zabave ne dolaze u obzir? Bez brige, potrebno je samo malo mašte i dobre volje kako biste svojim klincima olakšali svakodnevicu u razdoblju izolacije!

Umjereno s internetom!

Istina, svoje dijete najlakše ćete zabaviti ako mu pustite crtić na YouTubeu, ali vodite računa o tome da ograničite vrijeme koje će provesti pred ekranom. Obvezno pripazite na to kojim su sadržajima vaši najmlađi izloženi te koristite značajke roditeljskog nadzora i sigurnosti koje pruža većina video i streaming servisa. Također, potražite na internetu edukativne igre i mozgalice primjerene dječjem uzrastu pomoću kojih će klinci naučiti nešto korisno i razviti nove vještine. Moderna tehnologija u cijeloj priči može imati i važan društveni faktor pa tako djeca danas mogu svakodnevno komunicirati sa svojim prijateljima putem Skypea i drugih aplikacija za videopozive. Ako možete, svakako u dogovoru s drugim roditeljima organizirajte dječja druženja na daljinu jer mališani tako neće imati osjećaj da su cijelo vrijeme odvojeni od svojih prijatelja.

Slikovnice, knjige, ali i bojanke potaknut će dječju maštu i kreativnost te pogodovati učenju novih riječi i jačanju vokabulara.

Društvene igre – zabava za sve generacije

Otkrijte svojoj djeci kako ste se vi zabavljali u njihovim godinama! Izvucite iz ormara legendarne društvene igre kao što su Čovječe ne ljuti se ili Mlin, a malo stariju djecu slobodno naučite neku jednostavnu kartašku igru ili ih čak upoznajte s osnovama šaha. Osim što nude mnogo zabave, prednost društvenih igara je i u tome što se u njih mogu uključiti ama baš svi članovi obitelji – od najmlađih do najstarijih.

Ništa bez knjige (ili slikovnice)

Treba li uopće posebno napomenuti kako je čitanje jedna od najboljih aktivnosti kojom najmlađi član obitelji može ispuniti svoje slobodno vrijeme? Slikovnice, knjige, ali i bojanke potaknut će dječju maštu i kreativnost te pogodovati učenju novih riječi i jačanju vokabulara. Vrijeme izolacije dobar je povod i da pretražite tavan, stare kutije i ladice te pronađete knjige i slikovnice iz vašega djetinjstva kako biste upoznali svoje mališane sa štivom u kojemu ste vi nekad uživali. To će im zasigurno biti pravo otkriće! Ako vaše dijete još nije u godinama kada zna čitati, uskočite sami u ulogu pripovjedača i svaki dan rezervirajte vrijeme za pričanje nove priče.

Kampiranje u četiri zida

Kako je boravak u prirodi i na otvorenom ograničen, neke aktivnosti valja preseliti unutar svoga doma. Razveselite svoje dijete i napravite šator ili improviziranu kućicu u sobi ili dnevnom boravku. Uzmite šarenu plahtu ili veliki komad platna, pronađite konopac i nekoliko drvenih letvica, “proguglajte” upute za izradu na internetu i uz malo spretnosti – šator je spreman! Unutar šatora posložite dekicu i nekoliko jastučića, a platno možete i ukrasiti šarenim detaljima. Dijete će tako dobiti mali zabavni kutak samo za sebe u kojemu može čitati slikovnice, drijemati, igrati se omiljenim igračkama i prepustiti maštanju.

Kad se male ruke slože…

Bila pandemija ili ne, starija djeca i školarci uvijek mogu pomoći u svakodnevnim poslovima i aktivnostima u kući. Napravite tjedni raspored zadataka i istaknite ga na vidljivu mjestu u domu tako da svi uvijek znaju kada je i na kome red za pranje posuđa, usisavanje, razvrstavanje otpada, pospremanje sobe, prozračivanje prostorija i slično. Osim što će kućni poslovi djeci skratiti vrijeme koje provode unutar četiri zida, već u ranoj dobi naučit će ih odgovornosti i važnosti dobre organizacije. Međutim, ne moraju svi poslovi biti strogo rutinski. Primjerice, povremeno uključite djecu u neku kulinarsku aktivnost i prepustite im miješanje tijesta ili miksanje kreme za kolače. Rezultat možda neće uvijek biti jestiv, ali će zasigurno biti zabavno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-djetetu-olakati-razdoblje-izolacije-ndash-jgl-obitelj