Jadran kao pripremni teren za obaranje Guinnessova rekorda

Naš poznati ronilac na dah Vitomir Maričić svakodnevno testira granice svoje izdržljivosti, a ističe kako je snaga ronjenja za njega ujedno i opuštanje i uživanje. Ove godine planirao se okušati u obaranju Guinnessova rekorda u najdužem hodu pod vodom, međutim, pandemija COVID-a 19 stavila je tu želju na čekanje.

Sudeći prema fotografijama koje objavljuje na društvenim mrežama, čini se kako Vitomiru čak i šetnja na dnu bazena nije problem. Iako se možda čini jednostavnim, taj pothvat zahtijeva iznimno dobru tjelesnu kondiciju i snagu. A naš je ronilac na dah svoju kondiciju i snagu htio odmjeriti 9. travnja ove godine pokušajem obaranja Guinnessova rekorda u kategoriji najdužeg podvodnog hoda, koji zasad iznosi 79,9 metara. S obzirom na situaciju zabrane okupljanja uzrokovanu koronavirusom, to događanje je odgođeno, a samim time, i pokušaj obaranja rekorda.

„Imao sam iznimno dobre pripreme prije pandemije, a tijekom lockdowna zbog virusa trenirao sam u moru, iako je u početku bilo tek 11 stupnjeva. Vjerujem da sam i za prvi i za drugi pokušaj bio dobro pripremljen. Međutim, s obzirom na situaciju, morat ću tu formu održati do travnja 2021., za kada je pomaknut pokušaj rekorda u Thalassotherapiji Opatija“, rekao nam je. Razlike u treniranju između mora i bazena su velike, a objasnio nam je da primjećuje i one u plivanju u moru i oceanu. „To su poprilično različiti mediji, svaki ima svoje prednosti i mane. Ocean ima mnogo opasnije struje, veće valove, mutniji je, hladniji… Južni Jadran je prozirniji i topliji, to mi je kao sportašu privlačno jer znači bolje rezultate, ali ovdje na sjeveru imam ono nešto što mi čini da se osjećam kod kuće, tako da mi je teško biti objektivan“, napomenuo nam je ovaj riječki sportaš.

Ronjenje i plivanje pod vodom poznati su uzročnici sinusitisa zbog promjena u tlaku, no Vitomir nam je otkrio kako se, srećom, zahvaljujući dobroj prevenciji i tehnici izjednačavanja, nije susreo sa sinusnom infekcijom. „Po potrebi koristim proizvode Aqua Maris kao prevenciju i higijenu jer su prohodni sinusi nužni za kvalitetno ronjenje, a u suprotnom, izazivaju velike bolove, čak i traume. Ispiranje morskom vodom stari je način oslobađanja sinusa, ali upravo zbog onečišćenja to znači i veliki rizik od infekcije. Ne mogu si to dopustiti, a Aqua Maris pruža vrlo jednostavnu, čistu i sigurnu te manje invazivnu alternativu.“

Od svih aktivnosti kojima se bavi, najviše uživa u sportskim izazovima koji su, tvrdi, njegova zona komfora i njegovo igralište. „Tu se osjećam sigurno, ali to ne znači da su to i najvažniji izazovi. Neke osobne stvari i rad na sebi, koje nisu nužno uživanje, ali su itekako potrebne i izazovne, na kraju ipak nose veću važnost i ispunjenje. Nije lako uvijek naći vremena za sve te izazove, no upravo je taj balans važna životna vještina“, dodaje.

Kako ipak ne bi sjedio skršenih ruku, Vitomir se već bacio na nove ideje i aktivnosti. „Ovih dana počinje natjecanje koje je najveće u svijetu ove godine i najveće ikad organizirano kod nas u ronjenju na dah, a s obzirom na to da sam i organizator i natjecatelj, cijeli projekt je golem izazov. Nadamo se da će sve proći dobro i da ćemo ostvariti taj, zapravo, povijesni događaj na kojemu se prvi put spajaju dvije federacije i ujedinjuje sport. Pratite kako sve napreduje na službenim stranicama Adriatic Depth Trophy ili nam se pridružite u Krku 12. rujna na završnoj večeri!“ Pozivamo vas da pratite natjecanje, a Vitomiru želimo mnogo sreće!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

jadran-kao-pripremni-teren-za-obaranje-guinnessova-rekorda-ndash-jgl-obitelj