Znate li kako prvašiće naučiti učiti?

Prvi dan škole za prvašiće vjerojatno je jednako uzbudljiv i za njih, koliko i za roditelje. Nakon početnog uzbuđenja i trenutaka nabijenih pozitivnim emocijama, veoma brzo krenu školske obveze koje je potrebno izvršavati. Svladavanje odgovarajuće metode učenja odmah na početku školovanja, učinit će usvajanje novih znanja znatno lakšima i manje stresnima.

Djeca su različita u mnogo stvari, pa tako i u učenju. Neki od početka nemaju nikakvih problema s usvajanjem školskoga gradiva i učenje im ide vrlo jednostavno, dok se neki pritom malo više muče. Koliko god kao roditelji smatrate da dobro poznajete svoje dijete, nakon što mališani krenu u školu, važno je provoditi dovoljno vremena s njima i promatrati ih kako funkcioniraju te reagiraju na nove situacije u kojima se nađu. Tako ćete uočiti koliko lako ili teško djeca pamte nove informacije, kako procesuiraju nova znanja te što ih zanima više, a što manje.

Potičite stoga svoje školarce na organizaciju, u smislu da naprave redoslijed gradiva i plan učenja, te im osigurajte uredan prostor za učenje, po mogućnosti, bez popratnih detalja koji će ih dekoncentrirati. Period dana koji djetetu najviše odgovara za učenje ovisit će o samome djetetu i drugim aktivnostima koje ima taj dan. Ne preporučuje se da dijete uči gladno, ali ni netom poslije obroka, već je najbolje pronaći ravnotežu u sitosti. Zdrava prehrana i životne navike mogu imati veliku ulogu u životu djeteta pa tako i u učenju, a pomoći može i Alfabiotik Junior, inovativan dodatak prehrani namijenjen djeci od 3. godine.

Učenje se može poboljšati i olakšati korištenjem nekih jednostavnih tehnika. Na primjer, predložite djetetu da samo, potaknuto vašim potpitanjima, izvodi zaključke iz gradiva koje je učilo na nastavi. Vaša dodatna pitanja potaknut će na detaljnije razmišljanje o temi i brže usvajanje gradiva. Tako će lakše zapamtiti nove informacije, ali i naučiti gradivo s razumijevanjem.

Čest problem kod učenja je i nedostatak motivacije. Kako biste dijete dodatno motivirali, zajednički dogovorite plan koji će uključivati i određenu vrstu nagrade za obavljene školske aktivnosti, poput igre prije ili poslije učenja, izleta za vikend, pripremanja omiljenog jela i slično. Izbjegavajte primjenjivati novčane nagrade jer dijete ipak mora naučiti obavljati svoje obveze bez takvih poticaja. Međutim, nikako nemojte zaboraviti pohvaliti dijete za rezultate i uloženi trud.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

znate-li-kako-prvaie-nauiti-uiti-ndash-jgl-obitelj