Epiduralna anestezija pri porodu – da ili ne?

Pitanje s kojim se suoči svaka suvremena trudnica – treba li uzeti epiduralnu? Bol tijekom poroda normalna je stvar, a na svakoj je rodilji da se odluči želi li tu bol menadžirati pomoću epiduralne ili nekom drugom metodom.

Epiduralna anestezija najučinkovitiji je način menadžiranja boli tijekom bolničkoga poroda, i gotovo da nema žene koja ne zna za tu metodu. Iznimno je popularna, a najviše je traže prvorotkinje, 40 do 70 posto, u nadi da će imati bezbolan porod. 

Istina je, naravno, mrvicu drukčija. Niti jedan porod nije sasvim bezbolan. Razlika je samo u tome kad (najviše) boli – prije, tijekom ili poslije. Doza kod epiduralne anestezije lako se prilagodi, a to ovu metodu čini versatilnom, kao i činjenica da je potrebno samo desetak minuta da se uspostavi te još jedno desetak da proradi. Epiduralna ne uspavljuje pa je rodilja budna i prisutna za vrijeme poroda, kao i kod prirodnog vaginalnog poroda. Neki liječnici tvrde da porod uz epiduralnu pomaže rodiljama u kontroli boli, što dovodi do manje pucanja i lakšeg šivanja ako do pucanja dođe.

Ta vrsta anestezije ponekad je i medicinska nužnost, osobito ako se porod mora dovršiti carskim rezom. U takvom slučaju, jačina anestezije bit će povećana, odnosno rodilji će biti anesteziran cijeli donji dio tijela kako ne bi osjetila rez. Ako se daje samo radi kontrole boli, onda će to biti lakša anestezija koja će ublažiti bolove u donjem dijelu tijela. Rodilja će i dalje moći hodati, i dalje će osjećati trudove, što će joj omogućiti da i dalje osjeti potrebu za guranjem dovoljno da dovrši vaginalni porod, uz znatno manju bol, a da pritom ne riskira izloženost djeteta analgeticima.  

Tijekom epiduralne može doći do pada tlaka rodilje, što usporava rad srca novorođenčeta, no to se rješava ležanjem na boku i davanjem tekućine intravenozno. Ako rodilja ne osjeća trudove i potrebu za guranjem, vaginalni porod možda će trebati dovršiti instrumentalno, odnosno vakuumom ili ekstaktorom. 

Rodiljama koje uzimaju lijekove za krv, imaju infekciju na leđima ili u krvi te probleme s kralježnicom, diskovima u donjem dijelu kralježnice ili s viškom kilograma, epiduralna anestezija nije izbor. 

Što god rodilja odluči, jedno je ključno za znati: bol poroda nije moguće predvidjeti. Koliku će bol osjećati neka žena tijekom poroda, kao niti kako će se s tom boli nositi, nije nešto što ona sama, ako rađa prvi put, zna i njezino je pravo predomisliti se usred poroda i, ako smatra da joj je potrebna, tražiti epidularnu. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

epiduralna-anestezija-pri-porodu-x2d-da-ili-ne-ndash-jgl-obitelj