Kako se pravilno skida temperatura?

Tijekom hladnijega vremena naš je organizam podložniji  bolestima dišnih puteva, koje se često manifestiraju putem raznih neugodnih simptoma. Jedan od njih je i vrućica, odnosno povišena tjelesna temperatura. Postoje razni načini na koje ju je moguće smanjiti, no nisu svi najbolje rješenje.

Povišena temperatura može se skidati primjenom antipiretika ili korištenjem tekućine s ciljem hlađenja tijela. Primarna uloga antipiretika je smanjivanje povišene temperature kao posljedice drugih bolesti. Ipak, pri korištenju tih lijekova iznimno je važno pravilno dozirati lijek sukladno dobi, tjelesnoj težini i drugim specifičnim stanjima bolesne osobe.

Važno je znati da se povišenom tjelesnom temperaturom smatra temperatura tijela koja je veća od 37 Celzijevih stupnjeva, a tretiranju, odnosno smanjivanju temperature pristupa se kada ona naraste do 38,5 stupnjeva.

Ako se oboljeli – uglavnom se to odnosi na djecu – osjeća loše i pri povišenoj temperaturi koja je niža od 38,5 stupnjeva, ipak je potrebno pristupiti skidanju temperature. Važno je razumjeti da ona uglavnom nastaje kao reakcija tijela na određenu infekciju ili bolest, odnosno da se samim skidanjem temperature ne liječi i bolest koja je primarno uzrokuje. 

 

Pri skidanju temperature, bez obzira na to kako to radite, potrebno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu: ako se uzimaju antipiretici, treba piti mnogo čaja ili druge tekućine, a ako se temperaturu skida hlađenjem tijela u vodi, važno je znati da treba namočiti cijelo tijelo, a ne, primjerice, stavljati samo mokre obloge na ekstremitete.

 

Povišena tjelesna temperatura uzrokuje pojačano gubljenje tekućine iz organizma, ali može nastati i kao posljedica dehidracije tijela. Stoga je pri skidanju temperature, bez obzira na to kako to radite, potrebno nadoknaditi izgubljenu tekućinu: ako se uzimaju antipiretici, treba piti mnogo čaja ili druge tekućine, a ako se temperaturu skida hlađenjem tijela u vodi, važno je znati da treba namočiti cijelo tijelo, a ne, primjerice, stavljati samo mokre obloge na ekstremitete. Najbolje je bolesnu osobu tuširati mlakom vodom temperature otprilike 35 stupnjeva, i to od vrata nadolje. Malo dijete može se omotati mokrim krpama na pet minuta, pri čemu se preko mokrih krpa stavlja suha tkanina, a oblozi se uklanjaju nakon pet minuta te se postupak može ponavljati. Ne preporučuje se skidanje temperature alkoholnim oblozima, posebno kod male djece jer može doći do trovanja alkoholom. S obzirom na to da je u 75 posto slučajeva uzrok povišene tjelesne temperature bolest gornjih dišnih puteva, preporučuje se korištenje i drugih preparata koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma tih vrsta bolesti, kao što su sprejevi na bazi morske vode koji pomažu u održavanju higijene dišnih puteva iz linije Aqua Maris, odnosno Meralys HA sprej koji osigurava trenutačnu prohodnost začepljenoga nosa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *