Kako pripremiti dijete na rastavu roditelja

U Hrvatskoj svaki treći brak završava razvodom, a u tom nimalo ugodnom procesu posebno je važno pozornost obratiti na djecu, kako bi razvod na njih imao što je moguće manje neugodnih posljedica.

Premda je u brakorazvodnom procesu teško ostati smiren, trezven i koncentriran, važno je imati na umu da će, ako imate dijete,  proces razvoda neizbježno utjecati i na njega. Stoga je iznimno važno prije početka procesa razdvajanja s partnerom razgovarati i donijeti odluku o tome kako će se djetetu, neovisno o njegovoj dobi, pristupiti i objasniti mu što se događa te što će se posljedično u njegovu životu promijeniti. 

Psiholozi i terapeuti naglašavaju važnost uključenosti obaju roditelja u takve postupke. Ne smije se očekivati da dijete, ako je vrlo maleno, neće primijetiti što se događa. Posebno je važno na primjeren način određene promjene u svakodnevnoj rutini i odsutnost roditelja objasniti malome djetetu jer ono zbog manjka informacija i prethodnog nepoznavanja pojedinih socijalnih obrazaca može samostalno iskonstruirati vrlo pogrešne zaključke, što može imati veoma ozbiljne posljedice.  Važno je objasniti što se događa tek kad je odluka konačna, a prethodno dijete ne izlagati svađama i raspravama. Djetetu nije potrebno objašnjavati razloge, a odluku je, neovisno o tome kako i zbog čega je donesena, potrebno predstaviti kao zajedničku. Nužno mu je objasniti da će se roditelji, iako više neće živjeti zajedno u istome prostoru, nastaviti jednako brinuti o njemu te će nastojati jednako provoditi vrijeme s njim. 

Djetetu nije potrebno objašnjavati razloge, a odluku je, neovisno o tome kako i zbog čega je donesena, potrebno predstaviti kao zajedničku. Nužno mu je objasniti da će se roditelji, iako više neće živjeti zajedno u istome prostoru, nastaviti jednako brinuti o njemu te će nastojati jednako provoditi vrijeme s njim.

Djetetu je važno objasniti i da činjenica da neće nastaviti živjeti s oba roditelja ne znači da ga jedan roditelj napušta, odnosno da ga manje voli. Potrebno mu je ponavljati kako je odluka o razvodu bila isključivo njihova odluka donesena pod utjecajem njihova odnosa te da njegovo ponašanje s njom nikako nije imalo veze. Treba mu također objasniti što će se događati tijekom službenog pokretanja brakorazvodnog procesa te mu uvijek omogućiti prostor i vrijeme da postavi pitanja koja u vezi s tim možda ima. S obzirom na to da je razvod iznimno zahtjevna situacija i za roditelje, u različitim centrima za podršku ili udrugama koje pružaju obiteljsko savjetovanje moguće je  potražiti pomoć i naputke kako taj proces i razgovor s djetetom uspješno prebroditi. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-pripremiti-dijete-na-rastavu-roditelja-ndash-jgl-obitelj