Zašto je važno odvojiti vrijeme za sebe?

Premda nam je, kao socijalnim bićima, potrebno društvo drugih osoba – s obzirom na to da se tek u kontaktu s drugim ljudima u potpunosti ostvarujemo i ispunjavamo sve svoje maksimalne potencijale – povremeno je zaista važno odvojiti vrijeme samo za sebe.

Iako su drugi ovdje da nam budu podrška, izvor ideja i lijepih emocija, da s njima rastemo i razvijamo se proživljavajući emocije do kojih bez njih nikada ne bismo mogli doći, ponekad je potrebno osigurati i neko – barem kraće vrijeme – samo za sebe.  Kaže se da su drugi naše zrcalo, odnosno da se u odnosu s drugim vidi naše pravo JA. Međutim, ponekad se potrebno malo odmaknuti kako bismo mogli pokušati trezveno razmotriti kako sve to izgleda, odnosno što vidimo u tom svom zrcalu te da bismo na temelju toga mogli sagledati sebe. U modernome svijetu prepunom podražaja, mogućnosti i postavljenih očekivanja od drugih, vrlo je lako izgubiti sebe. Posebno je to teško ako vaš život podrazumijeva da paralelno morate zauzimati velik broj uloga, od kojih su neke veoma ozbiljne i zahtjevne. 

Zaposlenom roditelju koji je u braku vrlo je lako zaboraviti koje su ga to stvari veselile, odnosno iz kojih je crpio energiju prije nego što se našao u tako zahtjevnim ulogama. Stoga je ponekad i samo sat vremena tjedno u kojemu ne moramo biti  puni energije, spremni žonglirati istodobno pelenama, kuhačom i laptopom, nevjerojatno dragocjeno i opuštajuće. Samo sat vremena bez tuđih potreba, očekivanja i zahtjeva.

Situacija je još ponešto kompleksnija kod osoba koje su introverti. Kod njih je potreba za vremenom samoće i privremenog odvajanja još izraženija jer su to osobe koje energiju za uobičajeno funkcioniranje u prvome redu akumuliraju u takvim situacijama mira, a ne u odnosima s velikim grupama ljudi. No, neovisno o tome je li netko introvert ili ekstrovert, svima je povremeno potrebno vrijeme samo za sebe, vrijeme u kojemu postojimo samo zbog nas samih kako bismo – saslušali sebe, voljeli sebe, napravili nešto za sebe, razveselili sebe… 

Naime, zdravi odnosi počinju od zdravih pojedinaca. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zato-je-vano-odvojiti-vrijeme-za-sebe-ndash-jgl-obitelj