Difuzor u bebinoj sobi – da ili ne?

Slatko oblikovani i nerijetko opremljeni korisnim dodatnim funkcijama, difuzori su sve češće zgodan dodatak dječjoj sobi. Ipak, je li im tamo mjesto i koliko su uopće sigurni i prikladni za bebe i malu djecu?

S obzirom na to da su djeca posebno osjetljiva na uvjete okoline u kojoj borave, difuzori koji pomažu održati optimalnu razinu vlažnosti i pročišćuju zrak itekako su korisni u njihovim sobama. Ali, uz pravilnu upotrebu.

Za male dječje sobe pedijatri preporučuju ultrazvučne difuzore koji omogućuju minimalnu razinu buke i točnu kontrolu vlage. Prva tri mjeseca u njima bi se trebala naći samo i isključivo čista voda, i to destilirana. Tek nakon što dijete napuni šest mjeseci preporučuje se početi s upotrebom blagih, potpuno prirodnih eteričnih ulja, bez sintetičkih aditiva koji se u ultrazvučnim difuzorima obvezno miješaju s vodom. Od eteričnih ulja najbolji odabiri za dječju sobu su ulje čajevca, kamilice, lavande, mandarine i kanadske jele koja, osim terapeutskog, imaju i antivirusno djelovanje. Ipak, nipošto ne smijete pretjerati s upotrebom eteričnih ulja, i to barem do navršene djetetove druge godine života. Do tada ih možete koristiti samo u iznimnim situacijama – kada je dijete bolesno ili ima problema sa spavanjem – te nikako dulje od 30 do 60 minuta dnevno.

Pokazalo se da djeca koja u sobi imaju difuzore dulje spavaju i rjeđe se suočavaju s iznenadnim ispadima bijesa jer kontrolirano vlaženje zraka sprječava iscrpljivanje njihovih malih tijela, jača im imunosni sustav te pridonosi pravilnom razvoju njihova dišnog sustava. Umjereno vlažan zrak u prostoriji spriječit će isušivanje sluznice nosa i grla te time smanjiti rizik od razvoja sinusitisa, bronhitisa, upale pluća, astme i ostalih bronhopulmonalnih bolesti.

Ipak, pedijatri naglašavaju da difuzori nisu zamjena za prozračivanje prostora te da, kao i svaka električna naprava, imaju i neke nedostatke. Na primjer, ako se pretjerano ili neadekvatno koriste, pogoduju nastanku plijesni i emisiji nepoželjnih spojeva poput soli, minerala i mikroorganizama iz vode jer ona u ultrazvučnom difuzoru nije podvrgnuta toplinskoj obradi. Osim toga, ako se pravilno ne održavaju, spremnik za čišćenje napunit će se bakterijama koje će se pri svakom idućem korištenju zajedno s finim česticama pare emitirati u zrak. Stoga je iznimno važno difuzore što češće čistiti te koristiti one koje je lako rastaviti i dobro oprati.

Ako još uvijek niste sigurni je li difuzor prava stvar za vas i vaše dijete, osjetljive nosiće možete održavati čistim i prohodnim uz Aqua Maris Baby sprej koji je 100 % prirodan, sadrži morsku vodu bogatu solima i oligoelementima, u trenu odstranjuje nečistoću i sekret te pomaže ovlažiti i obnoviti sluznicu nosa. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

difuzor-u-bebinoj-sobi-da-ili-ne-ndash-jgl-obitelj