7 zastarjelih savjeta koje trebate ignorirati (za brigu o bebi)

Ako ste mislili da vam ljudi previše govore što i kako da radite kad ste bili mali, čeka vas golemo iznenađenje kada postanete roditelj. U tom trenu cijeli svijet odjednom zna što je najbolje za vas, vašu bebu i vašu obitelj. U šumi savjeta, koje ignorirati mirne duše?

Ako beba spava, nemojte je buditi.

Primamljivo je – jer donosi dodatni sat ili dva sna. Međutim, male bebe trebalo bi buditi nakon najviše četiri sata. Dijete možda ne osjeti glad, možda je uspavano od žutice. Zato, u prvih mjesec dana, budite bebu nakon svaka četiri sata. Priče o tome čije dijete prespava cijelu noć – pa nije to natjecanje – a svi koji tvrde da je njihova beba spavala cijelu noć, ne sjećaju se koliko zapravo nisu spavali, i to vjerojatno zbog nedostatka sna.

Bebe trebaju odmah uspostaviti ritam hranjenja, svaka tri sata.

Želudac novorođenčeta veličine je oraha, a zalihe se brzo troše pri ubrzanom rastu. Kod nekih beba moguće je držati se reda, kod nekih nije – i to je u redu. Novorođenče nije tu da ga dresirate, a niti da vas izludi. No, svakako naučite sve o skokovima u razvoju tijekom kojih svaki raspored pada u vodu.

S bebama ne treba u šetnju prvih 40 dana, niti ako je vani vrlo hladno ili vrlo vruće.

Nitko ne obolijeva od čistoga zraka. U šetnju, ako ste spremni, možete već dan nakon izlaska iz bolnice. Uostalom, morali ste prošetati da biste došli kući iz bolnice. Izbjegnite gužve i nemojte dopuštati drugima da dodiruju dijete, ali slobodno šetajte!

Za zube i temperaturu najbolji je lijek alkohol.

Opasan mit koji ne drži vodu! Dječji je organizam višestruko osjetljiviji na alkohol nego odrasli. Stoga, što god vam kaže dobronamjerna stara rođakinja, ne utrljavajte djeci alkohol u kožu ili desni i nikada ga ne stavljajte u hranu.

A screenshot of the healthy food from Unsplash.com

Djeca do godinu dana moraju imati tri kruta obroka.

Dohrana se uvodi kada dijete napuni šest mjeseci, i to ritmom jedne namirnice tjedno. Uz to, neka djeca teško prihvaćaju dohranu, pa to može ići i sporije. Ako dijete dobro napreduje, pustite da prihvaća krute obroke u vlastitom ritmu i ne trošite živce zbog toga.

Posjedni je, ništa joj neće biti.

Dijete će se posjesti samo kada bude motorički spremno za to. Stoga, štedite djetetovu kralježnicu i pustite da se razvija svojim ritmom. Sjest će – kad-tad.

Stavi ga u hodalicu, bit će ti lakše.

Iako se ponekad čini kao dobro rješenje, hodalica dokazano može loše utjecati na razvoj motoričkog sustava.

Na sve te savjete slobodno se oglušite, odmahnite rukom i zapamtite – napredak bebe nije utrka!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *