Uz male ciljeve do sretnijeg života

Danas, kada nam je toliko toga dostupno, nerijetko čujemo kako je netko nezadovoljan svojim životom. Kako je moguće da imamo toliko mnogo, a opet nismo zadovoljni!?

Kao i u brojnim drugim slučajevima, čini se da nam se događa “inflacija” mogućnosti.  S jedne strane, mnoge stvari, mogućnosti i iskustva koje naše bake i djedovi nisu mogli ni zamisliti, nama su od prvoga dana života dostupni, i to nikada nismo ni propitivali. Toliko je danas opcija dostupno u najrazličitijim životnim područjima da se čini kako upravo zbog svoje brojnosti polako gube vrijednost, a naši apetiti za “novim”, “boljim” i “većim” samo rastu. Danas, naime, nije dovoljnoimati automobil, nego to treba biti najnoviji model i najbolje klase, dobit koju ostvarujemo prekovremenim radom u tvrtki mora biti svake godine sve  veća, a naša djeca moraju dobiti najbolje ocjene na svim ispitima ili – nismo zadovoljni.

Ispunjavajući male ciljeve, kao što su oni “dobro se naspavati za vikend” ili “skuhati zdrav i ukusan ručak” pridonosimo stanjima i iskustvima kojima težimo možda i više nego kada se kasno navečer trudimo zaraditi novac za skupi kozmetički tretman koji će uspješno ukloniti tragove podočnjaka.

Ciljevi koje si postavljamo često nas pretvaraju u svojevrsne strojeve koji su sposobni neumorno raditi i živcirati se preko vlastitih granica, samo kako bi dostigli neki zamišljen smisao – e da bi si nakon toga postavili novi, još teži i veći. Besmisao i loše mentalno stanje koji se pojavljuju kada ne uspijemo doseći neki od naših zamišljenih ciljeva mogu nam ozbiljno narušiti i mentalno zdravlje i odnose s bliskim osobama. Zbog toga se danas sve više govori o potrebi postavljanja manjih, realnih i prijeko potrebnih ciljeva, kako bismo smanjili stres i potencijalno prevelika očekivanja od sebe te, kao posljedicu njihova neispunjenja, neizbježno razočaranje. Stoga treba osvijestiti “cijenu”ostvarenja tih ciljeva, odnosno činjenicu da stremeći ostvarenju jednih, zapravo narušavamo druge.

Zasigurno svatko od nas želi biti zdrava, vesela i lijepa osoba, no tipkajući prekovremeno u sitne sate kada bismo trebali spavati, tome sigurno ne pridonosimo. Zbog svega toga iznimno je važno uvidjeti da ispunjavajući male ciljeve, kao što su oni “dobro se naspavati za vikend” ili “skuhati zdrav i ukusan ručak”, pridonosimo stanjima i iskustvima kojima težimo možda i više nego kada se kasno navečer trudimo zaraditi novac za skupi kozmetički tretman koji će uspješno ukloniti tragove podočnjaka. Osim toga, svaki je cilj potrebno staviti u realan okvir: ne očekujte da ćete u dva tjedna smršavjeti deset kilograma ili naučiti kinesko pismo.

Na putu do ostvarenja željenih ciljeva jednako je važno i samo iskustvo, kao i ono što smo naučili dok smo se trudili ostvariti ih.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *