Kako sigurno vježbati tijekom toplijih dana

Za sparnoga vremena trebamo se pojačano brinuti o svojemu zdravlju, a životne navike prilagoditi trenutačnim temperaturama. Rekreativni i profesionalni vježbači posebno bi na to trebali obratiti pozornost.

Ljetne temperature često dovode do toga da vam se jedva da disati, a kamoli raditi nešto drugo. Posebno je to zahtjevno razdoblje za one koji su do nekidan svaki dan marljivo trčali, radili zgibove ili redovito hodočastili u teretanu. Kako bi nastavili održavati svoju fizičku kondiciju, potrebno se ipak malo prilagoditi novonastalim ljetnim uvjetima.

Ponajprije je važno izbjegavati tjelovježbu tijekom najviših dnevnih temperatura. Pokušajte vježbati ili rano ujutro, prije nego što odete na posao, ili pak kasno navečer, kad sunce već zađe.

Imajte na umu da vas navečer potencijalno čeka najezda komaraca, dok ih u jutarnjim satima uglavnom nema.

Pijte mnogo tekućine – prije, tijekom i nakon tjelovježbe. Vaše se tijelo u ljetnim mjesecima pojačano znoji, a ako ste izloženi fizičkim naporima, taj je proces još intenzivniji. Iako ćete na prvu pomisliti da trebati piti isključivo vodu, to ipak nije istina. Znojenjem izlučujete mnogo štetnih tvari iz organizma, ali i korisnih minerala koji su vašem tijelu potrebni za normalno funkcioniranje. Stoga se preporučuje ispijanje izotoničnih napitaka koji sadrže elektrolite koje je potrebno nadoknaditi tijekom naporne tjelovježbe. Kako se kao posljedica čestoga znojenja ne bi dogodilo da u svom tijelu narušite razinu važnih minerala i dobrih bakterija, možete koristiti i Prolife VIS, bezreceptni probiotski pripravak koji će vam pomoći u održavanju zdrave bakterijske flore u organizmu tijekom napornih i vrućih mjeseci.

I ne zaboravite da pamučna sportska odjeća, premda možda najmekša i najzdravija, nije idealno rješenje za ljetne mjesece: brzo se natopi znojem i postaje teška, a vrlo se sporo hladi. Tijekom ljetnih mjeseci primjerenije je koristiti specijaliziranu sportsku odjeću od posebno prilagođenih materijala kako bi se brže osušila.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-sigurno-vjebati-tijekom-toplijih-dana-ndash-jgl-obitelj